Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Prečo vymeniť garážovú bránu? Tento príbeh vás šokuje a presvedčí

Garáž pre jedno auto GARDEON pri betónovej garáži
Publikované 17.09.2019 11:20

Krajší dizajn? Väčší komfort? To sú najčastejšie dôvody, prečo majitelia garáží menia bránu. Tieto dôvody však patria k tým povrchnejším. Naozaj podstatný dôvod, ktorý pritom mnohí podceňujú, je bezpečnosť. Prečo? Aj to sa dozviete v tomto článku, na príklade skutočnej udalosti. Okrem toho vám pomôžeme pri rozhodovaní, ktorý typ garážovej brány si vybrať.

Biela brána v stene

Strašidelný, ale pravdivý príbeh

Cieľom tohto príbehu nie je vás vydesiť, ale skôr priviesť vás k zamysleniu, či už nie je načase vymeniť aj tú vašu garážovú bránu. Zároveň je to dobrý príklad toho, že cena by nemala byť najdôležitejší faktor pri vašom rozhodovaní.

Jedného dňa sa mama s 2-ročným chlapcom vyberie do škôlky. Pred nastúpením do auta sa však dieťa v nepozorovanej chvíli ocitne v garáži. No jej dvere sa práve automaticky zatvárajú. Už asi tušíte, čo sa stane. Chlapček sa zacvikne pod bránou. Nedá sa ňou pohnúť. Až 15 minút trvá, kým sa podarí dieťa vyslobodiť. Záchranka malého oživuje a prevezie ho do nemocnice. Našťastie sa tento príbeh končí dobre. Po 4 mesiacoch je chlapec zdravý. No táto nehoda sa vôbec nemusela stať. Pôvodná garážová brána mala výrazné bezpečnostné nedostatky. A, bohužiaľ, to nie je ojedinelý prípad.

Hnedé bránové vráta

Prvým aspektom, na ktorý by ste teda mali hľadieť pri výbere garážovej brány, je bezpečnosť. Preto hľadajte spoľahlivého výrobcu. Aj my sme tak urobili. Odporúčame, a tiež do našich projektov implementujeme, garážové brány značky Hörmann. Prečo? 

Spoločnosť je výrobcom, ale aj vývojárom systému brány a pohonu. Tak vie zabezpečiť, aby boli dokonale zladené a bezchybne fungovali. Prechádzajú bezpečnostnými testmi. Na prekážku pôsobí garážová brána silou max. 400 Newton (cca 40 kg) a po niekoľko milisekundách od nárazu prejde sama do spätného chodu. Takýmto spôsobom znižuje riziko úrazu na minimum.

Brány v tmavej červenohnedej farbe

Výklopná alebo sekcionálna garážová brána

Prejdime si ich jednotlivé výhody a nevýhody, aby ste sa mohli rozhodnúť. Snáď vám tak pomôžeme, či už pri vyskladaní novej montovanej garáže, alebo výmene staršej brány.

Prečo sme vyradili napr. krídlové, posuvné alebo rolovacie garážové brány? Pretože tie prvé sú staromódne a nepraktické. Druhé poriadne netesnia. A tretie sa síce najviac podobajú sekcionálnym bránam, ale sú pridrahé na to, aké sú hlučné. Tak a máme za sebou vyraďovacie kolo. Poďme sa venovať kľúčovým hráčom.

Porovnanie novej a starej brány

Aké sú medzi nimi rozdiely? 

Výklopná garážová brána sa najskôr vďaka pružinovému mechanizmu vyklopí a následne sa zasunie pod strechu garáže. Predstavuje dlhodobú funkčnosť a spoľahlivosť, a to za dostupnú cenu. Je teda lacnejšia než sekcionálna. Zároveň je nenáročná na údržbu a jednoduchá na obsluhu. Hodí sa, ak chcete väčšie dvere napr. do záhradného domčeka, ktorý slúži ako dielňa či sklad.

Nové tmavé brány

Na druhej strane sekcionálna garážová brána sa skladá z niekoľkých častí, ktoré sa posúvajú po koľajniciach zvislo nahor. Tieto izolované lamely majú vynikajúcu schopnosť tepelnej izolácie. Čím je ešte výnimočná? Parkovať auto alebo vozík môžete aj 5 cm od vstupu do garáže a bez problémov ju otvoríte. Toto sa majiteľovi montovanej garáže s výklopnými dverami nemôže stať.

Mimochodom, garážová brána sa dá dokonca nainštalovať aj na prístrešok pre auto.

Parkovanie na jeden klik – bez starostí

Ak ste si vybrali typ brány, otázkou ostáva, či sa bude otvárať manuálne, alebo automaticky. Áno, automatika je drahšia. No poskytuje vám komfort otvárania a zatvárania dverí na diaľku. Nemusíte pohnúť ani.. no prstom pohnúť musíte. :) Okrem toho vás však otvorenie/zatvorenie garáže nestojí žiadnu námahu. Či je vonku sneh, dážď, či krúpy, pohodlne nastúpite do auta a nemusíte behať pred garážou a snažiť sa ju zavrieť ručne. Pokiaľ takúto garáž skombinujete s prístreškom pre auto SIEBAU prepojeným s domom, tak ste to absolútne vyhrali. Budete nedotknuteľný.

Montovaný prístrešok SIEBAU s garážovou bránou

Prístrešok SIEBAU pre dve autá s antracitovou bránou Hormann

Riziko automatiky je ale v tom, že môže zaprotestovať. Chcete bránu zavrieť alebo otvoriť a ani sa nepohne? Zasekne sa uprostred úkonu? Prečítajte si článok o tom, čo robiť, ak by sa vám niekedy garážová brána pokazila. A ako tomu vopred zabrániť? Starajte sa o ňu pravidelne. Práve takto. :)

Zdroj (Source):
https://777-door.com/
http://gdigaragedoors.com/
https://www.addvaluetoyourhome.ca/
http://www.penninegaragedoors.co.uk/