Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Rasťovi Chválovi sme splnili veľký „Garážovský“ sen!

Rasťo Chvála z Garáž.TV pred svojou novou garážou
Publikované 11.07.2023 14:00

Rasťa Chválu pozná na Slovensku asi každý milovník áut. Dnes, po ôsmich rokoch fungovania jeho YouTube kanálu Garáž.tv, má tento známy motoristický novinár konečne aj vlastnú Garáž.tv-garáž, v ktorej môže natáčať svoje videá. A nielen to. Hneď vedľa garáže stojí aj štúdio na prípravu a spracovanie jeho príspevkov a prístrešok pre dve autá aj s wall-boxom na nabíjanie elektromobilov. Jednoducho, splnený sen. No a hádajte, koho na realizáciu svojho sna Rasťo oslovil? ☺ Predsa nás – Gardeon!

Sníval ho naozaj veľmi dlho

Tento príbeh má, samozrejme, nielen šťastný koniec, ktorý sme už tak trochu prezradili, ale aj svoj začiatok. Takže poďme pekne poporiadku. V roku 2015 sa skúsený motoristický novinár Rasťo Chvála rozhodol opustiť svet časopisov, vydavateľstiev a rádií, a rozbehnúť svoj vlastný projekt, v ktorom by mohol recenzovať automobily a venovať sa rôznym motoristickým témam. Spolu s manželkou Katkou v úlohe kameramanky vtedy založil YouTube kanál Garáž.tv, ktorý sa postupne rozrastal a naberal na popularite.


Ako sme stavali garáž pre Garáž.tv


V roku 2019 bol dokonca Rasťo so svojím motoristickým projektom na špičke rebríčka top influencerov Slovenska. A dodnes sa pohybuje na jeho čelných priečkach – so 161-tisíckami followerov na YouTube a ďalšími desaťtisícmi sledovateľov na Instagrame a Facebooku.

Je to možno zvláštne, no Garáž.tv začínala bez garáže

Po odchode z rádia mal Rasťo istý čas pracovisko doma – pri malých deťoch. To ho, logicky, doviedlo do prenajatých priestorov. I keď vyskúšal viaceré, nebolo to úplne ono. No a samostatnou kapitolou bola garáž, v ktorej by sa dalo natáčať – jeho prvá „internetová garáž“ bola v požičaných priestoroch v servise Mariána Bazalu. A práve u tohto akčného chlapíka, ktorý bol vždy otvorený zaujímavým novým myšlienkam, sa Rasťo po prvý raz stretol s oceľovou garážou z Gardeonu (v tom čase ešte firma fungovala pod menom Garáže na kľúč).

Maroš si svoju montovanú garáž pomaly zveľaďoval a postupne z nej urobil dokonalé chlapské útočisko, v ktorom mal všetko, čo potreboval. Nielen svojich štvorkolesových fešákov, ale aj všetok „vercajch“ pekne na poriadku, a hlavne – pohodlie a pohodu. Už vtedy začal Rasťo Chvála premýšľať o tom, že raz by aj on mohol mať podobnú.

Výzva č. 1: Vysekať z džungle upravený stavebný pozemok

To „raz“ sa priblížilo pred tromi rokmi, keď Chválovci kúpili v Uľanke, malej obci neďaleko Banskej Bystrice, pozemok za dobrú cenu. Respektíve, bol to skôr prales neďaleko odbočky do Španej doliny, o ktorý roky nikto neprejavil záujem. Z buriny takej hustej, že by sa v nej pokojne skryl aj zámok so šípkovou Ruženkou, postupne vystrihali, vyrúbali a vyžali nielen stavebný odpad, ktorý sa tu roky potichu hromadil, ale aj ruiny niekdajšieho Uľanského pivovaru. Čistenie pozemku za výhodnú cenu dalo poriadne zabrať rodine, kamarátom aj mechanizácii, no Rasťo tak mal aspoň dostatok času premýšľať nad tým, ako tu efektívne a jednoducho urobiť vlastnú garáž s malým štúdiom – tak, aby bola Garáž.tv zároveň v garáži.

Špionážne intermezzo

Inšpirovaný Marošovou montovanou garážou Rasťo trochu surfoval na internete a na stránke Gardeonu našiel presne to, čo hľadal – fotografie interiéru záhradného domčeka s plastovými oknami a stenami aj stropom zo zateplených panelov. A hlavne – so stolom a počítačom. Vďaka tomuto kancelárskemu nádychu sa v Rasťovej hlave zrodila myšlienka, ako urobiť Garáž.tv v garáži. A to rýchlo, zo skladačky pripravenej presne na mieru. Vybral sa teda na „špionáž“ do showroomu v Turčianskom Ďure, kde si vo výstavnom priestore vyskúšal aj nejaké to natáčanie, a bolo rozhodnuté. „V čase natáčania bolo vonku naozaj horúco, ale v zateplenej garáži, ktorú sme večer otvorili, bolo príjemne chladno. Takže moderné sendvičové panely naozaj fungujú,“ konštatuje známy recenzent áut jeden z výsledkov svojej „špiónskej misie“.

No a teraz sme boli na ťahu my, v Gardeone. Otázka znela, či pôjdeme do spolupráce s Garáž.tv a či prijmeme výzvu zrealizovať jej neobvyklé firemné priestory v neobvyklom tempe. Asi tušíte, aká bola naša odpoveď: Takejto výzvy sa určite nezľakneme!

Čas, čas, čas…

Prípravy na stavbu chceli svoj čas – nielen boj s burinou a úprava parcely, ale aj dôkladné a premyslené plánovanie. Vzhľadom na obmedzenia pozemku vznikla nakoniec idea troch nadväzujúcich objektov – štúdia, garáže a prístrešku pre dve autá, ktoré spolu susedia, ladia a vytvárajú funkčný celok presne na mieru danej parcele aj Rasťovým potrebám. A keďže išlo o firemný priestor, bolo potrebné aj stavebné povolenie, na čo bol tiež potrebný nejaký ten deň.

Poďme si to teda zosumarizovať:

Podľa Rasťových požiadaviek sme v Gardeone zabezpečili kompletnú projektovú dokumentáciu a na jeseň roku 2022 dostala Garáž.tv stavebné povolenie. Geodet potom vyznačil stavbu a vo februári sa začalo s vysušovaním pozemku, ktorý v zime zaplavila voda. V polovici marca sa potom stavebná firma pustila do realizácie základov. Tie boli do konca mesiaca hotové, a to aj so žumpou a pripravenými rozvodmi vody a elektriny. Nasledovalo vyrovnanie okolia a jeho úprava, čo bolo v tomto prípade naozaj náročné. No nakoniec bol pozemok v deň D vzorne pripravený a upravený – vrátane ukážkového trávnika z trávnych kobercov a štýlových oporných múrov z gabiónov.

No najmä, boli pripravené základy pod tri stavby a vydláždené plochy v ich okolí. Potom však už nabrali veci naozaj rýchle tempo – Garáž.tv s úžasnou červenou garážovou bránou a rovnako štýlovými červenými dverami a oknami doslova rástla pred očami.

Výzva č. 2: Postaviť komplex troch objektov za jediný deň

V Gardeone sme teda zodvihli hodenú rukavicu a podujali sme sa na to, čo sa nám za 30-ročnú históriu firmy ešte nepodarilo – postaviť komplex troch susediacich objektov za jeden deň. Jedinou našou podmienkou bol pripravený podklad.

V dohodnutý júnový deň bolo naozaj všetko tak, ako malo byť – výzva č. 1 bola splnená a z pozemku, ktorý nikto nechcel, bola upravená parcela s dôstojnou plochou pre tri objekty, v ktorých by mala nájsť zodpovedajúce sídlo Garáž.tv.

Skoro ráno teda vyrazila partia 10 chlapov s troma autami naloženými materiálom a náradím z Turčianskeho Ďura smerom do Uľanky. V dohodnutý čas tak boli všetci a všetko potrebné na určenom mieste. Prvým, štandardným krokom bolo prevzatie staveniska, jeho kontrola a zameranie. Typ, rozmery aj vodorovnosť podkladu boli v poriadku a tak sa mohlo prejsť k samotnej stavbe. Tá už úplne štandardná nebola – na jednom malom pozemku sa tu totiž museli zladiť tri partie našich montážnikov, ktoré zvyknú bežne pracovať oddelene, na rôznych miestach. Museli sa teda zosynchronizovať a hlavne… pomestiť.

Prvé získalo reálne kontúry štúdio. Po zmontovaní jeho stien prišla na rad garáž a – valník Mercedes s atypickým, najväčším a najdlhším nákladom. Vykladanie až 9 m dlhých strešných panelov na úzkej ceste vyzeralo už na prvý pohľad ako zvláštna výzva, no pre náš skúsený tím to nebola žiadna neprekonateľná prekážka. Ako tretí sa začal stavať veľký prístrešok s rozmermi 7 x 6 m, so špeciálnym panelom na wall-box, LED osvetlením a ďalšími modernými vychytávkami.

Montáž stavieb z oceľových panelov nie je práca pre každého. Je fyzicky náročná a vyžaduje si poriadnu silu, no dôležitá je pri nej aj precíznosť a detaily – aby boli všetky tri objekty navzájom presne zarovnané, aby všetko fungovalo tak, ako má, aby na strope nekondenzovala voda, aby brána chodila ako po masle, aby bol každý detail perfektný… Presne vyhotovené panely s premyslenou konštrukciou sú však základom rýchlej výstavby a našim chlapom nechýba ani sila, ani šikovnosť, ani nadšenie. Robota im išla tak od ruky, že im popri nej ostal čas aj na kávičku. A čo Rasťa potešilo najviac? (Teda okrem hotových stavieb.) Po odchode montážnikov bol pozemok vzorne uprataný. Takáto stavba sa tak podľa jeho slov môže pokojne realizovať aj v upravenej záhrade v plnom kvete.


O deviatej večer, skôr než zapadlo letné slnko, bola teda naša výzva – realizácia komplexu troch stavieb za jediný deň – splnená. Veľký „Garážovský“ sen sa stal realitou. A to do bodky, do poslednej skrutky a do najmenšieho detailu – až po vysvietené logo Garáž.tv na streche prístrešku.


 

Pozrite si video Rasťa Chválu.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON