Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Takto si vytvoríte zavlažovací systém svojpomocne a jednoducho

Domček a prístrešok s výplňami
Publikované 29.04.2020 09:08

Zdá sa vám výroba závlahové systému trávnika komplikovaná? Nemusí! Nie je to totiž raketová veda, skôr také lego pre dospelých. Niektorí predajcovia vám dokonca na webe poskytujú jednoduchý konfigurátor, kde si vyskladáte systém zavlažovania v celej záhrade. V rámci menšej záhrady to však zvládnete aj s papierom a ceruzkou. Poďme to vyskúšať. Pripravili sme 5 krokov, vďaka ktorým si vyrobíte závlahový systém svojpomocne.

1. Určite si zdroj vody 

Čo je základom zavlažovacieho systému? Predsa voda. Tá môže prúdiť z rôznych zdrojov. Štandardný verejný vodovod je asi tá najdrahšia možnosť, pokiaľ chcete mať trávnik nádherne zelený. No niekedy nemáte na výber zdroje, ako sú studňa, potok za domom či podzemná zásobáreň vody. 

Detail na nabíjačku

Ak sa rozhodnete pre vodovod, obvykle môžete rátať s dostatočným tlakom vody. Pokiaľ beriete vodu z iných zdrojov, budete potrebovať výkonné čerpadlo, ktoré zabezpečí výtlak vody.

Na reguláciu celého systému budete potrebovať buď jednoduchú riadiacu jednotku s manuálnym ovládaním, alebo sofistikovanejší mini-počítač, vďaka ktorému naplánujete rozvrh polievania na každý deň. Riadiaca jednotka vám môže pomôcť aj pri probléme s tlakom vody. Napr. tak, že najskôr naplánujete polievanie jednej časti záhrady a následne druhej, tretej atď.

Detail

Kam umiestniť riadiacu jednotku? Buď pod prístrešok, alebo rovno do garáže či záhradného domčeka, kde už máte zavedenú aj elektrinu.

2. Rozplánujeme si systém naprieč záhradkou

Načrtnite si vašu záhradu na papier a zakreslite si, kam umiestnite trysky podľa ich dostreku. Dýzy umiestňujte tak, aby sa ich dosah vzájomne prekrýval, a tak zasiahli čo najväčšiu plochu trávnika. Potom pospájajte jednotlivé ostrekovače do tzv. vetiev. 

Každá vetva by podľa tlaku vody mala obsahovať 5-7 dýz. Menej je v tomto prípade naozaj viac. Samozrejme, závisí to od výkonnosti čerpadla. Pokiaľ máte dlhé zavlažovacie vetvy, určite zvoľte skôr hrubšie hadice, aby sa voda ľahšie dostala ku všetkým tryskám.

A ako zabezpečiť, aby neostávala v hadiciach voda? Do najnižšieho bodu systému nainštalujte výpustný ventil, ktorý zabezpečí odtekanie vody, alebo jednoducho prefúknite rúrky kompresorom. Je to dôležité najmä na zimu, aby zostatok vody nezamrzol a mráz nepoškodil komponenty závlahového systému.

3. Nakúpime komponenty

V prvom rade budete potrebovať spomínanú riadiacu jednotku, resp. časovač. Dnes už na trhu kúpite aj naozaj smart riešenia. Na vybudovanie závlahového systému budete potrebovať hadice (dĺžka závisí od vášho plánu) a trysky (množstvo a rozsah závisí tiež od plánu). Ak chcete zavlažovací systém zdokonaliť, nainštalujte dažďový senzor i senzor vlhkosti pôdy, ktoré ušetria váš čas a v konečnom dôsledku i peniaze.

Detail

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, nezabudnite na jeseň zazimovať čerpadlo s riadiacou jednotkou dovnútra. Možno aj taká oceľová garáž bude na to vhodná.

4. Decentne rozkopeme záhradu

Ideálne je, ak ešte nemáte vysadený trávnik, ale aj ten sa dá potom „opraviť“. Zoberte si úzku motyku a podľa plánu vetiev na papieri vykopte jarok do hĺbky 30-40 cm. 

5. Poskladáme zavlažovacie lego

A môžete skladať! Zavlažovacie hadice napojte na zdroj vody alebo čerpadlo. Následne ich umiestnime do vykopaných jarkov, pričom postupne umiestňujte trysky podľa plánu. Keď máte všetko poskladané, ešte otestujte prietok vody. Zistíte, či sa vám do rúrok nezachytila hrubá nečistota alebo, nebodaj, veľký chrobáčik. Ako náhle všetko fičí, zakopeme jarok a prípadne dosejeme trávu, aby sme zacelili jej vzhľad.

Domček s prístreškom

Za závlahový systém sa vám trávnik rozhodne odvďačí.

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON