Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Zabezpečte svoju garáž pred zlodejmi

Spínač na garáž Hörmann
Publikované 21.05.2015 15:20

Garáž plní zabezpečovaciu funkciu vášho vozidla pred vonkajšími vplyvmi, ibaže na vynaliezavosť a originálnosť zbojníckych zásahov je stále krátka. Pre maximalizáciu zabezpečenia garáže však existujú najrôznejšie doplnkové bezpečnostné systémy, ktoré môžete ovládať ručne, elektronicky alebo napríklad pomocou kódovacieho systému. Aké sú konkrétne možnosti?

Z hľadiska ceny sú najvýhodnejšie mechanické zariadenia v podobe oceľových tyčí, garážových brán, závorových systémov, visiacich zámkov, špeciálnych bezpečnostných fólií na sklá, pričom platí staré pravidlo čím väčšia kvalita tým vyššia odolnosť voči násilnej manipulácii. Účinnejším riešením sú však tie elektronické, ktoré môžu mať podobu drôtového a bezdrôtového zabezpečovacieho zariadenia či elektronicky ovládaných zámkov.

Detail na atiku

Bezdrôtové zabezpečovacie systémy – GSM

U bezdrôtových systémov si prepojenie alarmu a snímačov nevyžaduje kabeláž. V prípade poplachu je majiteľ informovaný prostredníctvom SMS či volania skrz rádiový signál. Sú vhodné do menej prístupných garáží ktoré nie sú prepojené s domom alebo ktoré sa nenachádzajú v jeho blízkosti.

bezdrôtové zabezpečenie garáže

Výhody

+ Jednoduchá inštalácia

+ Vhodné aj do odľahlých neprístupných garáží

Nevýhody

– Obstarávacie náklady

– Nutná výmena batérií v intervale 1 rok

– Možnosť rušenia komunikácie vonkajšími elektromagnetickými vplyvmi

 

Klasické drôtové zabezpečovacie systémy – EZS

Tu už je potrebné doviezť kabeláž k jednotlivým prvkom EZS, čo vyžaduje značnú pracnosť a čas.

ako zabezpečiť garáž

Výhody

+ Vysoká spoľahlivosť

+ Dlhodobá funkčnosť

+ Nižšia cena ako u GSM alarmov

+ Nízke náklady na údržbu – menia sa iba záložné batérie systému a to po 5 rokoch

Nevýhody

– Časová náročnosť pri zapájaní

– Vyžaduje si prívod elektrickej energie

 

K alarmom je možné vyberať zo širokej škály snímačov a to buď pohybových, magnetických, na báze infračervených lúčov alebo mikrovĺn, požiarnych, otrasových, tiesňových, špeciálnych alebo kombinovaných. Detektor rozbitia skla potom môže byť vhodným riešením v prípade, že má vaša garáž okná či svetlíky. Samozrejme je možná aj kombinácia oboch spôsobov riešenia elektronickej zabezpečovacej signalizácie, kedy sa do klasickej ústredne EZS doplní modul, ktorý zaistí komunikáciu s bezdrôtovými prvkami.

Detail na atiku

Zabezpečenie garáže možno umocniť prepojením s kamerovým systémom. V akomkoľvek prípade je však potrebné elektronické systémy pravidelne revidovať. Revízia by sa mala vykonávať aspoň raz ročne. Jedným z neposledným variantov ochrany pred zlodejmi je poistenie garáže, pri ktorom je majiteľ chránený pred krádežou, rizikom požiaru a inými živelnými pohromami, pričom možno pripoistiť aj príslušenstvo ako dvere, okná alebo náradie.

Kľúče vo dverách

„Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným situáciám a vysokým nákladom v prípade lúpežného prepadnutia, siahnite po niektorej z vyššie uvedených variantov zabezpečenia garáže a ušetríte tak sebe aj svojej rodine nemalé psychické aj finančné straty.“