Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Záhradný domček – bývanie tu a teraz

Prerobené vnútro montovaného záhradného domčeka GARDEON
Publikované 07.07.2020 11:02

Hovorí sa, že správna návšteva, nech je akokoľvek obľúbená, vie, kedy má ísť domov. Existuje však možnosť, ako ju mať aj dlhší čas  a necítiť sa pri tom ani trochu obmedzovaný a nútený brať na ňu vo vlastnom dome viac ohľadu, ako nám je príjemné.

 

Riešením je nemať návštevy, alebo mať návštevy a nevychádzať zo svojej izby. Alebo? Alebo, napríklad, postaviť záhradný domček. Ten môže slúžiť ako hosťovský priestor pre našich milých priateľov a známych, ktorí sa tak môžu pokojne zdržať akokoľvek dlho. Tiež ho môžeme využiť ako dokonalé útočisko pre nás, ak potrebujeme na chvíľu zmeniť priestor, ak naše deti potrebujú niečo alebo niekoho skryť pred našimi zrakmi, alebo ak si niekde potrebujeme uložiť niečo, čo v nás vzbudzuje veľké emócie, ale mať to v obývačke nie je moc vhodné.

Záhradný domček GARDEON na relax

Záhradný domček GARDEON na relax

Aj záhradný domček pána Jána zo Serede niečo skrýva. Sú to dokonale vybalansované retro bedne a staré vinylové platne. Niektoré, dokonca, moc vzácne. Viete si predstaviť jeho radosť, keď si vo svojom záhradnom domčeku vyloží po dobrom obede nohy a pustí staré ACDC alebo trebárs kapelu Whitesnake, ktorá minulý rok rozospievala celý seredský amfiteáter?

Prerobené vnútro montovaného záhradného domčeka GARDEON

Ako sám vraví pán Ján, vďaka Deep Purple, StatusQuo, Black Sabbath, Whitesnake, ECDC, Smokie alebo ABBE sa ľuďom derú von z duší krásne spomienky na časy ich mladosti. A radi k nim chodia a rozprávajú o nich.

Prerobené vnútro montovaného záhradného domčeka GARDEON

„Mám rád hudbu. Moje staré vinylové platne som si dal za socializmu voziť až z Anglicka a ďalších štátov, len aby som mal tie obrovské hity aj ja. Púšťame si ich s manželkou keď sme sami, ale aj keď máme návštevu. Susedia k nám chodia dokonca už keď započujú, že si robíme náladu. Pristavia sa, posadia na chvíľu, porozprávajú, ako sa majú a pri debate pospomíname na staré časy, porozprávame si rôzne zážitky, máme tam naozaj príjemnú atmosféru.

Záhradný domček GARDEON na relax

Pôvodne mal byť na tejto časti pozemku postavený murovaný poschodový dom pre dcéru. Keď sa tá rozhodla nasťahovať do mesta, vyhrala menej náročná stavba – záhradný domček. 

Už vtedy sme vedeli, že to nebude iba bežný záhradný domček. Chceli sme, aby bol použiteľný suchou nohou z domu, aby sme doň mohli prejsť v papučiach a tiež aby sme tam mali oddychovú zónu nás oboch – aj mojej manželky aj mňa. Urobili sme si tam sedenie, dali televíziu, kuchyňu, vieme tam relaxovať v zime aj v lete, kedykoľvek. Je to úžasné. Nemusíme chodiť dovnútra do domu, ale sedíme na terase záhradného domčeka.“

Záhradný domček GARDEON na relax

Záhradný domček GARDEON na relax

Okolie si dali manželia vydláždiť a zastrešiť. „Je to ideálne. Doma si nerozhádžete a pri tom môžete tráviť čas s priateľmi, či je leto, jar alebo jeseň. Vonku absolútne nehrá rolu, koľko vás je a aj ľudia sa lepšie cítia, ak sa im venujete a nemusíte hneď upratovať, ako to človek robí doma. Ja hovorím, že nám je tam ako v raji a lepšie ako na dovolenke. Keby som sa znovu rozhodoval, vôbec by som nešpekuloval a postavil by som úplne to isté.  Taký záhradný domček, do ktorého sa vmestia nielen haraburdy okolo domu, ale aj príjemná spoločenská miestnosť.“ 

Prerobené vnútro montovaného záhradného domčeka GARDEON

Všetci máme veľa harabúrd. Či na kosenie, či na sneh, fúrik, lopaty… „My aj zavárame. Čiže k tomu ešte pridajte debničky a poháre… To všetko máme schované v druhej oddelenej časti domčeka.“ Obývaný priestor je vraj podľa pána Jána ideálny pre dvoch ľudí. „Hovorili sme si s manželkou, že je tam viac priestoru, ako v niektorých garsónkach. Veď celková metráž vnútorného priestoru je skoro 40 štvorcových metrov.“ Pergola spojila domček s pôvodným domom, čím vznikla ešte ďalšia možnosť sedenia vonku.

Záhradný domček GARDEON na relax

Záhradný domček GARDEON na relax

Záhradný domček si rodina zakúpila zvonku zaizolovaný. „Pôvodný domček od Gardeonu mal vonkajšiu izoláciu, ja som však kvôli celoročnému bývaniu doň ešte dal pod strechu horúcu fúkanú penu a vnútorný izolant. Preto je náš domček využívaný plnohodnotne aj v zime. Minulý rok sme tu v ňom mali priateľa z Egypta. On tam spal ako prvý, keď u nás trávil Vianoce.“ 

Záhradný domček GARDEON z diaľky

Od myšlienky k bývaniu

Ak má človek jasnú predstavu, ak nemusí čakať na iné profesie, tak môže v takomto domčeku za pár dní reálne bývať.  Stačí urobiť základovú dosku, na ktorú Gardeon postaví za jeden deň domček, a potom ho doplniť o to, čo si predstavujeme vnútri. My sme robili sadrokartónové priečky a vypĺňali strop horúcou fúkanou penou. Na to som musel čakať skoro dva mesiace. Ale keď prišli, za pol hodiny nemali čo robiť a strop bol zaizolovaný. Materiály, ktoré domček sám o sebe má, sú tak pevné, že je problém do nich vôbec navŕtať dieru. Preto sa teším, že sme sa nerozhodli pre nič iné. Toto prežije nás aj naše deti,“ rozpráva nám pán Ján zanietene, kým dodáva:

„Viete, toto vie mať každý na rozdiel od murovaného domu postavené za pár dní a vydrží to aj sto rokov. Ak má niekto rád spoločnosť, alebo potrebuje niekoho niekam ubytovať, ako napríklad teraz počas korony, je to jednoznačná voľba. Máte toho človeka kúsok od seba, ale aj tak vám zostáva súkromie, ktoré máte rád. Ideálna voľba.“ 

Prerobené vnútro montovaného záhradného domčeka GARDEON

Za autentické fotografie ďakujeme nášmu zákazníkovi pánovi Jánovi zo Serede :)