Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Základy bezpečnosti v garáži

Neporiadok v garáži
Publikované 09.04.2017 17:04

Väčšina slovenských garáží sa používa takmer na všetko – od primárneho využitia na parkovanie, cez sklad a dielňu až po ihrisko či ateliér. Asi žiadna iná miestnosť v domácnosti neslúži na toľko rôznych účelov zároveň. Aj preto v nej hrozí zvýšené riziko úrazov a požiarov. Poradíme vám, ako v nej dosiahnuť maximálnu bezpečnosť pre vás, vaše deti aj uskladnené veci.

Zbavte sa chaosu

Pre začiatok kategorizujte. Vytvorte si niekoľko skupín vecí a skladujte ich prehľadne. Napríklad technické náradie a drobné predmety ako kladivá, pílky, skrutky, oddeľte od lyží, ktoré ďalší pol rok nebudete potrebovať. Všetko čo sa dá, bezpečne ukotvite alebo prichyťte tak, aby ste minimalizovali riziko pádu. Stojí za to zvážiť aj investíciu do kvalitného policového systému, vďaka ktorému by ste aspoň čiastočne uvoľnili miesto na podlahe pre veci, ktoré nemožno umiestniť do výšky a vytvoriť viac miesta. Takto môžete všetko prehľadne a bezpečne uchovávať. policový systém v garážiZ hľadiska materiálu sú vhodnejšie plastové zásobníky s vekom. Vydržia neporovnateľne dlhšie ako kartónové škatule. Samozrejmosťou je držať drobné, ťažké a ostré predmety, mimo dosahu detí.

Dbajte na to, aby podlahu garáže nepokrývali horľavé materiály ako koberce, plachty či kusy kartónu. Predovšetkým by sa nemali nachádzať pod autom. Kvapaliny z auta môžu kedykoľvek vytiecť a spôsobiť tak požiar. Už kvapka benzínu na podlahe zvyšuje riziko samovznietenia.

Pozor na chemikálie

Samostatná kapitola pre bezpečnosť v garáži sú rôzne chemikálie, ktoré v nej uskladňujeme. Práve tie bývajú častou príčinou domácich požiarov a otravy detí či domácich miláčikov. Deti a domáce zvieratá ochutnajú všetko, čo sa im zapáči. Preto všetky chemikálie skladujte mimo ich dosahu a v pôvodnom obale dostatočne označené. Ak si myslíte, že sa nechcene otrávia len malé deti, ste na veľkom omyle. S otravou už v nemocnici skončil nejeden dospelý, pretože sa omylom napil z fľaše, ktorá namiesto vody obsahovala napríklad riedidlo.

Ak máte v garáži skutočne nebezpečné látky, investujte do špeciálnych žiaruvzdorných nádob, ktoré v prípade požiaru, dokážu odolať ohňu až 90 minút.

Či už tuhé alebo kvapalné chemikálie ako záhradné postreky, bazénovú chémiu, oleje, pohonné hmoty, rôzne laky či lepidlá, skladujte vždy v uzavretých nádobách. Nielenže tým znížite riziko ich vyliatia alebo rozsypania, ale zabránite aj uvoľňovaniu ich výparov, ktoré môžu byť horľavé a jedovaté. Pozor aj na chemikáliami nasiaknuté handry a utierky, ktoré by sa mohli ľahko vznietiť.

Nielen kvôli horľavinám, by mal byť funkčný hasiaci prístroj povinnou výbavou každej garáže. Aj keď v garáži neskladujete žiadne horľaviny, nikdy neviete, čo vám z auta odkvapne. Presvedčiť by vás mala aj hrozivá štatistika, ktorá hovorí, že takmer 90 % všetkých úmrtí súvisiacich s požiarmi vzniklo doma. A garáž je častým epicentrom šírenia domácich požiarov. Fľašky s rôznymi chemikáliami

Neviditeľný nepriateľ

Aby sme mali nebezpečenstvá rôznych skupenstiev kompletné, spomenieme aj plyny. V každej garáži, v ktorej parkuje auto alebo motorku, hrozí riziko otravy jedovatým oxidom uhoľnatým. Je to neviditeľný zabijak, pretože je bez farby aj zápachu. Nikdy preto nenechávajte zbytočne bežať motor vozidla v garáži ani pri otvorených dverách a pravidelne vetrajte.

Extrémne opatrný buďte, ak v garáži skladujete aj plynové fľaše alebo fľaše pod tlakom. Nikdy v takýchto priestoroch nemanipulujte s otvoreným ohňom a pozor si dávajte aj na najmenšie iskry a výboje. Fľaše uchovávajte na pevno prichytené tak, aby sa k nim deti nedostali a nesvietilo na nich slnko.