Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Zaujímavé miesta v Turci: 5 dôvodov, prečo v lete navštíviť Turiec

Hrad Sklabiňa
Publikované 10.06.2021 10:00

Rozhodli ste sa, že strávite leto na Slovensku? Ak si vyberiete Turčiansku kotlinu, nudiť sa určite nebudete. Turistika v Turci je jednoducho pojem, no tunajšie zaujímavosti rozhodne nekončia nádhernou prírodou s romantickými dolinami a impozantnými horami.

1. Turistika

Ak radi chodíte po horách, Turiec môže byť pre vás témou aj na niekoľko rokov. A to bez ohľadu na vek či fyzickú kondíciu. Tí, ktorí uprednostnia skôr pohodové výlety, si určite užijú doliny Veľkej Fatry. Veľmi pekná je prechádzka Necpalskou dolinou, v ktorej Necpalský potok vytvára niekoľko vodopádov, nádherná je aj susedná Gaderská dolina, kde vás v závere čakajú pôsobivé skalné útesy Čertovej brány.

Necpalská dolina

No vynechať by ste nemali ani Šútovský vodopád, ktorý je štvrtý najvyšší na Slovensku a nájdete ho v Šútovskej doline v Krivánskej časti Malej Fatry. Aj v prípade, že patríte medzi zdatných turistov, ktorí si chcú dať poriadne „do tela“, budete mať čo robiť na oboch stranách Turčianskej kotliny.

Šútovský vodopád

Môžete si tu užiť nádherné výhľady z kopcov, ktoré sú priam legendami – či už sú to najvyššie vrchy Malej Fatry, Malý a Veľký Kriváň, z ktorých pri dobrej viditeľnosti uvidíte až na hrebene Nízkych a Západných Tatier, alebo dramatické veľkofatranské dominanty Tlstá a Ostrá, kde vás v hornej časti okrem výhľadov čakajú aj adrenalínové skalné výstupy zabezpečené reťazami.

2. Liečivá voda

Máte radšej hory, alebo vodu? V Turci si nemusíte vybrať len jedno, môžete striedať oboje – jeden deň skvelá túra, druhý deň relax v liečivej vode. Pokiaľ ide o uzdravujúcu vodu, asi najznámejšie je kúpeľné mestečko Turčianske Teplice. V Spa & Aquaparku si tu v zóne SPA môžete otestovať blahodarné účinky turčianskej termálnej vody na pohybové ústrojenstvo, obličky a močové cesty, možnosti na aktívnejšie trávenie voľného času zas ponúka zóna vodného sveta s plaveckým bazénom, chrličmi či toboganmi.

SPA & AQUAPARK v Turčianských Tepliciach

Termálnu vodu však nájdete aj na ďalších miestach v Turci, napríklad na kúpalisku Drienok v Mošovciach. No a milovníci prírodného kúpania by si určite mali zájsť do Stankovian. Tunajšia Rojkovská travertínová kopa, nazývaná aj Zlá voda, je pozoruhodný travertínový útvar s kráterovým prameňom minerálnej vody a kruhovým jazierkom na vrchole.

3. Jaskyne

Perfektným cieľom letného výletu je aj jaskyňa. V Národnom parku Veľká Fatra nájdete jednu z najvýznamnejších na Slovensku, Harmaneckú jaskyňu, ktorá je pozoruhodná nielen impozantnými podzemnými priestormi s vápencovou kvapľovou výzdobou a jazierkami, ale aj množstvom zimujúcich netopierov.

Harmanecká jaskyňa

Na návštevu jaskyne by ste sa mali vopred pripraviť – v podzemí je totiž po celý rok poriadna zima, len okolo 5 °C, a strávite v ňom celú hodinu, aj v horúcom počasí si preto vezmite so sebou teplé oblečenie. Nezabudnite si zistiť otváracie hodiny a časy vstupov a počítajte tiež s asi 40 minútovým stúpaním od parkoviska po serpentínovom turistickom chodníku.

Dekrétová jaskyňa

Okrem sprístupnenej Harmaneckej jaskyne sa v pohorí Veľkej Fatry nachádza aj niekoľko zaujímavých voľne prístupných jaskýň, napríklad neďaleká Dekretova jaskyňa či Jaskyňa Mažarná, v ktorej sa môžete zastaviť pri výstupe na vrch Tlstá.

4. Technické zaujímavosti

Chlapcov aj chlapov, synov, vnukov či manželov, obvykle lákajú technické vymoženosti rovnako (ak nie viac), ako krásy prírody. Turiec ponúka lahôdky aj v tomto smere. Jednu z nich nájdete na letisku v Tomčanoch, kde martinský aeroklub prevádzkuje súkromné letecké múzeum.

Tomčany aeroklub

Leteckí nadšenci tu zhromaždili techniku vyrobenú pred viac ako 30 rokmi, okrem iného aj 11 lietadiel a vrtuľník. No a skutočným bonbónikom môže byť vyhliadkový let motorovým lietadlom alebo vetroňom, pri ktorom budete mať Turiec ako na dlani. Návšteva je možná po dohode (telefonicky alebo e-mailom).

Hasičské múzeum Martin Priekopa

V Martine môžete navštíviť tiež Hasičské múzeum a zaujímavosťou z technickej histórie je aj Starý kraľoviansky tunel z roku 1871. Asi 400 m dlhý jednokoľajový železničný tunel uzavreli v roku 1950 a zachoval sa v pomerne dobrom stave, no ak doňho plánujete vojsť, nezabudnite si baterku. A ak nájdete otvor v stene, môžete si popri prehliadke tunela pozrieť aj asi 160 m dlhú krasovú jaskyňu.

5. Zrúcaniny stredovekých hradov

Zaujímavé tematické výlety si môžete naplánovať po zrúcaninách hradov, ktoré v stredoveku strážili dôležité obchodné cesty, a na kopcoch lemujúcich Turčiansku kotlinu je ich hneď niekoľko. Vo Veľkej Fatre, na nízkom vápencovom chrbte asi 2 km od obce Blatnica, stojí romantická zrúcanina Blatnického hradu, ku ktorej sa dostanete pešo Gaderskou dolinou.

Blatnický Hrad

Na opačnej strane Turčianskej kotliny sa zas na vysokom vápencovom brale vypína zrúcanina Znievskeho hradu. Keďže patrí medzi najvyššie položené hrady, je obľúbeným turistickým cieľom aj pre nádherné výhľady, ktoré kopec nad obcou Kláštor pod Znievom ponúka, z rovnakého dôvodu však počítajte aj s pomerne strmým, asi hodinovým výšľapom.

Znievsky Hrad

Pre zmenu krátkou a nenáročnou prechádzkou sa dostanete k zrúcanine hradu Sklabiňa, ktorú uvidíte už zďaleka cestou do Martina. Okrem hradu na kužeľovitom zalesnenom kopci nad obcou Sklabinský Podzámok si môžete pozrieť aj súkromné múzeum venované jeho histórii.

Hrad Sklabiňa

Samozrejme, to ani zďaleka nie je všetko. Zaujímavých miest, ktoré sa oplatí v Turci vidieť, je omnoho viac. Napríklad na lúke nad Kláštorom pod Znievom stojí skutočne neprehliadnuteľná obrovská drevená lavička Gardeon – z dediny je to k nej len asi polhodinová prechádzka, ktorú zvládnu aj menšie deti.

Ľudia sedia spolu na lavičke GARDEON

No a z Kláštora pod Znievom je to len na skok do Turčianskeho Ďura, kde môžete navštíviť nové moderné sídlo našej rodinnej firmy. Práve tu nájdete najväčšie a najmodernejšie výstavné centrum montovaných garáží a záhradných domčekov na Slovensku, kde si môžete detailne pozrieť všetky produkty Gardeon.

 

Zdroj (Source):
fotobanka GARDEON
https://cs.wikipedia.org/
https://slovakia.transferbooking.org/
https://sk.wikipedia.org/
https://slovenskycestovatel.sk/
https://rcmodelklub.sk
https://myturiec.sme.sk/
https://youtube.com