Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Kedy a ako presadiť izbové rastliny? Kompletný návod

Detail na ženu držiacu korene a presádzajúcu rastlinu Zamioculcas.
Publikované 25.07.2024 10:00

Tieto tipy vám zaručene pomôžu, aby ste si hravo poradili s presádzaním vašich rastlín, ktoré sa vám za to odvďačia krásou a zdravým rastom.

Ak ste si otvorili tento článok, je veľká pravdepodobnosť, že patríte k milovníkom rastlín. Možno už máte nejaké skúsenosti a možno ste len na úplnom začiatku vašej pestovateľskej púte. Tak či onak, vždy je dobré ak viete, čo vaše rastliny potrebujú k tomu, aby sa im darilo. Presádzanie rastlín je kľúčovou časťou starostlivosti o ne. Tento proces pomáha rastlinám udržať zdravie a rast, pretože poskytuje nové živiny a priestor pre rast koreňov. Bez pravidelného presádzania môžu rastliny stagnovať, vyčerpať dostupné živiny a v dôsledku toho ochorieť. Pozrime sa spolu detailne na to, prečo a ako rastliny správne presádzať.

Prečo je presádzanie rastlín dôležité?

Pravidelné presádzanie rastlín umožňuje obnoviť substrát, ktorý časom stráca svoju štruktúru a živiny. Starý substrát môže byť tiež domovom škodcov alebo chorôb, ktoré môžu rastliny ohrozovať. Pri presádzaní sa rastlinám poskytuje čerstvý substrát bohatý na živiny, ktorý podporuje zdravý rast.

Ako často by sa mali rastliny presádzať?

Frekvencia presádzania závisí od druhu rastliny, veľkosti kvetináča a podmienok, v ktorých rastlina rastie. Všeobecne platí, že väčšina rastlín by sa mala presádzať každé 1-2 roky. Rýchlo rastúce rastliny a mladé rastliny môžu potrebovať presádzanie častejšie, zatiaľ čo staršie a pomaly rastúce rastliny môžu byť spokojné v rovnakom kvetináči aj dlhšie.

Aké sú príznaky toho, že rastlina potrebuje presadiť?

Čo potrebujete vedieť na to, aby ste vedeli správne určiť, či vaše rastliny potrebujú presadiť? Pozorne sledujte vašu domácu džungľu a všímajte si najmä nasledujúce signály:

– Korene prerastajúce von cez odtokové otvory.

– Spomalený rast alebo stagnácia.

– Pôda, ktorá rýchlo vysychá po zalievaní.

– Rastlina sa zdá byť príliš veľká pre svoj kvetináč.

– Pôda je zhutnená alebo vyčerpaná.

Príprava na presádzanie

Po tom, čo ste zanalyzovali potrebu presádzania vašich rastlín, je na čase pustiť sa do samotnej práce. Nemôžete však začať bez toho, aby ste mali všetky potrebné veci na presádzanie. Poďme sa preto pozrieť na to, čo všetko budete potrebovať.

Výber správneho kvetináča

Kvetináč je dôležitým prvkom pri presádzaní, keďže práve v ňom bude vaša rastlinka najbližšiu dobu bývať, rásť a, ak všetko dobre pôjde, aj prekvitať. Pri výbere nového kvetináča je dôležité zvážiť niekoľko faktorov:

Veľkosť

Vyberte kvetináč, ktorý je o 2-5 cm väčší v priemere ako aktuálny kvetináč. Príliš veľký kvetináč môže spôsobiť problémy s nadmernou vlhkosťou v pôde. A korienkom môže trvať dlhšie, kým sa zabývajú, čím sa spomalí rast samotnej rastliny.

Materiál

Najbežnejšie používané sú keramické a plastové kvetináče. Keramické kvetináče sú ťažšie a majú viac pórov, čo umožňuje lepšiu výmenu vzduchu, zatiaľ čo plastové kvetináče sú ľahšie a zadržiavajú dlhšie vlhkosť. Preto dobre zvážte vaše potreby a možnosti, väčšina rastlín nerada zostáva dlho v príliš vlhkej pôde, pretože môže dôjsť k zahnívaniu koreňového systému.

Odtokové otvory

Je nevyhnutné, aby kvetináč mal odtokové otvory, ktoré umožňujú prebytočnej vode odtekať, čím sa predchádza spomínanej hnilobe koreňov. Mnohé dekoratívne kvetináče odtokové otvory nemajú, a preto, ak sa rozhodnete pre takýto druh nádoby, bude lepšie ak budete vykonávať zálievku mimo kvetináča.

Získanie vhodného substrátu

Výber správneho substrátu je kľúčový pre úspešné presádzanie. Rôzne rastliny vyžadujú rôzne druhy substrátu. Pre väčšinu rastlín je univerzálny substrát vhodný, ale pre sukulenty a kaktusy je vhodnejší substrát s lepšou drenážou, čiže taký, ktorý nezadržuje dlho vodu. Na internete nájdete mnoho návodov na to, ako si pripraviť vhodný mix pre vašu konkrétnu rastlinu.

Nástroje na presádzanie

Na presádzanie budete potrebovať niekoľko základných nástrojov, ako sú:

– Kvetináče

– Záhradnícke nožnice

– Lopata alebo naberačka

– Postrekovač na vodu

Postup presádzania

Keď už máte nakúpené a pripravené všetky potreby, prípadne pripravený vhodný mix substrátu, je na čase pustiť sa do samotného presádzania. Nižšie nájdete návod, ako na to.

Zalievanie rastliny pred presádzaním

Pred presádzaním je dobré rastlinu mierne zalievať. Vlaha pomôže uvoľniť korene a zníži riziko poškodenia počas manipulácie.

Uvoľnenie rastliny zo starého kvetináča

Opatrne vyberte rastlinu zo starého kvetináča. Ak je rastlina príliš pevne zakorenená, jemne poklepte po stranách kvetináča alebo použite nožík, aby ste uvoľnili korene. Keď rastlinu vyberiete, môžete korene prepláchnuť pod tečúcou vodou, aby sa koreňový systém ešte lepšie očistil od starého substrátu.

Preskúmanie koreňov a odstránenie odumretých častí

Skontrolujte korene rastliny a odstráňte všetky odumreté alebo poškodené časti. Týmto spôsobom podporíte zdravý rast nových koreňov.

Vloženie rastliny do nového kvetináča

Vložte rastlinu do nového kvetináča a pridajte čerstvý substrát. Uistite sa, že rastlina je umiestnená v strede a korene sú rovnomerne rozložené.

Doplnenie substrátu a jeho stlačenie

Pridajte substrát okolo koreňov a jemne ho stlačte, aby bola rastlina pevne ukotvená v novom kvetináči. Nepreplňujte kvetináč, aby mala rastlina dostatok priestoru na rast.

Zalievanie rastliny po presadení

Ihneď po presadení rastlinu dobre zalejte. Zalievanie pomôže substrátu usadiť sa a odstráni vzduchové bubliny okolo koreňov.

Starostlivosť o rastlinu po presadení

Umiestnenie rastliny na vhodné miesto

Po presadení umiestnite rastlinu na miesto s dostatkom svetla, ale vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, ktoré by mohlo rastlinu stresovať. Každá rastlina obľubuje svetlo, no niektoré zvládnu aj tienistejšie podmienky. To, že ich zvládne, však neznamená, že sa jej v tieni bude vyslovene dariť, preto sa vždy snažte umiestniť ju tak, aby nebola v tmavých rohoch a ďaleko od zdroja svetla. Ak nemáte inú možnosť, zvážte rastové lampy, ktoré im dodajú svetlo potrebné na zdravý rast.

Zalievanie a hnojenie

Pravidelne zalievajte rastlinu, ale dbajte na to, aby substrát nebol premočený. Najlepšie urobíte, ak do substrátu pichnete prst a ak je prvých cca 3 – 5 cm pôdy suchých, tak ju polejete.

Hnojenie je tiež veľmi dôležité, aby rastlina získala potrebné živiny pre zdravý rast. Aj v tomto prípade platí, že každá rastlina potrebuje mierne iné zloženie hnojiva, no pri väčšine neurobíte chybu použitím univerzálneho hnojiva, ktoré dostanete kúpiť v každom dobrom záhradkárstve. Väčšinou sú používané 3 univerzálne typy – na zelené nekvitnúce rastliny, na kvitnúce rastliny a na sukulenty.

Sledovanie rastliny a jej reakcie na presádzanie

Sledujte rastlinu po presadení a venujte pozornosť jej reakciám. Ak zistíte, že rastlina začína žltnúť alebo má iné problémy, môže to byť znak nesprávneho substrátu alebo príliš veľkého stresu.

Tipy a rady

Pripravili sme pre vás aj niekoľko dôležitých tipov, aby všetko hladko prebehlo. Tu sú:

Na presádzanie používajte čisté náradie

Používanie čistého náradia je dôležité pre minimalizáciu rizika prenosu chorôb. Pred presádzaním náradie dôkladne umyte a dezinfikujte.

Pri manipulácii s koreňmi buďte opatrní

Korene sú pre rastliny životne dôležité, preto s nimi zaobchádzajte opatrne, aby ste ich nepoškodili. Odstránenie odumretých častí je dôležité, ale buďte šetrní pri manipulácii so zdravými koreňmi.

Po presadení rastline doprajte čas na aklimatizáciu

Rastliny po presadení potrebujú čas na aklimatizáciu na nové podmienky. Vyhnite sa premiestňovaniu rastliny alebo zmene podmienok hneď po presadení, aby sa rastlina mohla usadiť.

Ako presádzať rôzne typy rastlín

Sukulenty

Sukulenty vyžadujú substrát s veľmi dobrou drenážou. Použite substrát špeciálne určený pre sukulenty a kaktusy. Pri presádzaní sukulentov buďte obzvlášť opatrní, aby ste nepoškodili krehké korene.

Orchidey

Orchidey potrebujú špeciálny substrát, ktorý je vzdušný a umožňuje odtok vody. Najlepšie je použiť zmes kôry, perlit a drevené uhlie. Pri presádzaní orchideí dbajte na to, aby korene boli voľné a neboli stlačené.

Presádzanie zelených tropických rastlín

Zelené tropické rastliny, ako sú filodendróny, monstery alebo calathey, vyžadujú špecifickú starostlivosť pri presádzaní, aby sa zabezpečil ich zdravý rast. Tieto rastliny preferujú dobre odvodnený, ale zároveň vlhký substrát, ktorý obsahuje organické materiály ako rašelina, kokosové vlákno a perlit.

Machové tyče

Machové tyče sú skvelým doplnkom pre podporu rastu popínavých rastlín a tropických rastlín, ktoré majú tendenciu rásť nahor a potrebujú oporu. Tieto tyče sú vytvorené z machu alebo lišajníku, ktorý pomáha udržiavať vlhkosť a poskytuje rastlinám povrch, na ktorý sa môžu uchytiť svojimi vzdušnými koreňmi. Ak je vaša rastlina popínavá a má vzdušné korene, použitie machovej tyče jej pomôže veľmi dobre prosperovať.

Machovú alebo lišajníkovú tyč si môžete kúpiť už vyrobenú alebo si ju pomerne jednoducho vytvoriť. Zvoľte tyč, ktorá je dostatočne vysoká a pevná, aby podporila rast vašej rastliny.

Pred presádzaním zasuňte machovú tyč do nového kvetináča a uistite sa, že je pevne ukotvená. Pri presádzaní rastlinu umiestnite vedľa tyče a jemne pripevnite stonky rastliny k tyči pomocou rastlinných pások alebo jemného drôtu. Po presadení machovú tyč pravidelne zvlhčujte postrekovaním vodou, aby sa udržala vysoká vlhkosť, ktorá podporí rast vzdušných koreňov. Ako rastlina rastie, postupne ju pripevňujte k tyči, aby sa rovnomerne a pevne rozrastala nahor.

Riešenie bežných problémov pri presádzaní

Každý sa pri presádzaní stretne raz za čas s nejakým problémom. Je to úplne normálne a netreba sa zľaknúť, ale je dobré byť na ne pripravený. Tu sú najčastejšie z nich:

Zlomené korene

Ak pri presádzaní náhodou zlomíte koreň, odrežte poškodenú časť a ponechajte len zdravé tkanivo. Rastlina sa vo väčšine prípadov zotaví a vytvorí nové korene.

Hniloba

Hniloba koreňov je často spôsobená prelievaním alebo zlou drenážou. Ak zistíte, že korene sú hnilé, odstráňte postihnuté časti a presuňte rastlinu do suchého a vzdušného substrátu. Zvážte tiež menej časté zálievky.

Tipy na to, ako udržať rastliny zdravé a prosperujúce

Poskytujte správne množstvo svetla

Rôzne rastliny majú rôzne požiadavky na svetlo. Niektoré preferujú priame slnečné svetlo, zatiaľ čo iné rastú lepšie v polotieni. Zistite, aké svetelné podmienky sú pre vašu rastlinu najvhodnejšie, a umiestnite ju na príslušné miesto. Dobrý pozor si dávajte aj na priame slnko, pretože zatiaľ čo niektoré rastliny ho milujú, iným veľmi rýchlo spáli listy.

Pravidelné zalievanie

Zalievanie je kľúčovým aspektom starostlivosti o rastliny. Príliš veľa alebo príliš málo vody môže spôsobiť problémy. Všeobecne platí, že substrát by mal byť rovnomerne vlhký, ale nie premočený. Uistite sa, že kvetináč má dobrú drenáž, aby prebytočná voda mohla odtekať. Niektoré rastliny uprednostňujú zalievanie zospodu, teda tak, že vodu nalejete do podmisky kvetináča a rastlina si ju sama podľa potreby vtiahne. Nikdy však nenechávajte rastliny príliš dlho vo vode, aby nedošlo k zahnívaniu koreňového systému.

Hnojenie

Rastliny potrebujú živiny, aby rástli zdravé a silné. Používajte kvalitné hnojivá podľa potrieb vašej rastliny. Vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie. Niektoré rastliny vyžadujú pravidelné hnojenie, zatiaľ čo iné môžu byť citlivé na nadmerné množstvo živín. Nadmerné hnojenie môže spôsobiť popálenie koreňov a poškodenie rastliny. Všeobecne je lepšie hnojiť menej, ale pravidelne. Existuje aj mnoho prírodných hnojív, ktoré si viete pripraviť doma, využitím šupiek z ovocia a zeleniny. Návod ako ich pripraviť a používať nájdete voľne dostupný na mnohých webových stránkach.

Ochrana pred škodcami a chorobami

Pravidelne kontrolujte rastliny na prítomnosť škodcov a príznaky chorôb. Ak si všimnete niečo nezvyčajné, ako napríklad poškodené listy, škvrny alebo stopy po hmyze, podniknite potrebné kroky na riešenie problému. Používajte ekologické prostriedky, ak je to možné, aby ste minimalizovali negatívny vplyv na životné prostredie.

Správna vlhkosť vzduchu

Niektoré rastliny, najmä tropické, potrebujú vyššiu vlhkosť vzduchu. Ak žijete v suchšom prostredí, môže byť užitočné používať zvlhčovač vzduchu alebo pravidelne postrekovať rastliny vodou. Dobrý pozor si dávajte napríklad na calathey, ktoré patria k veľmi náročným rastlinám na vlhkosť.

Správna teplota vzduchu

Pozor si treba dať aj na teplotu vzduchu v miestnosti, kde sa vaše rastliny nachádzajú. Väčšina rastlín preferuje teploty od 20-25°C. Opatrný treba byť aj s umiestnením rastlín pri klimatizácii, na miestach kde je prievan či v blízkosti radiátorov. Ak máte rastliny na niektorom zo spomínaných miest, budú potrebovať pravidelnú kontrolu, pretože substrát im bude vysychať pravdepodobne rýchlejšie ako iným rastlinám. Na daných miestach je tiež riziko nevhodnej vlhkosti, preto akonáhle spozorujete vysychanie listov, zvážte premiestnenie vašej rastliny a upravenie podmienok.

Dostatok priestoru pre korene

Takmer všetky rastliny potrebujú dostatok priestoru pre rast koreňov. Pravidelné presádzanie zabezpečuje, že korene majú priestor na rozrastanie a že substrát zostáva čerstvý a plný živín. Niektoré druhy rastlín, ako napríklad svokrine jazyky či zamiokulkas však obľubujú menší priestor na korene a veľký kvetináč môže spomaliť ich rast.

Čistenie listov

Prach na listoch môže znížiť schopnosť rastliny fotosyntetizovať. Pravidelne čistite listy vlhkou handričkou alebo jemným sprchovaním, aby ste odstránili prach a podporili zdravý rast.

Presádzanie rastlín je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o ne. Pomáha udržiavať rastliny zdravé, poskytuje im potrebné živiny a priestor na rast. S pravidelnou starostlivosťou a správnymi technikami presádzania môžete zabezpečiť, že vaše rastliny budú prosperovať a zdobiť váš domov alebo záhradu dlhé roky. Dodržiavajte uvedené tipy a rady a vaše rastliny vám to určite oplatia svojou krásou a vitalitou.

Zdroj (Source):
Canva