Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Hotová garáž: ako sa o ňu starať

Dvojgaráž v bielej omietke
Publikované 05.04.2015 19:54

Ako sa postarať o hotovú garáž? V súčasnosti sú najviac obľúbenými typmi garáží také, ktoré sú rýchlo zrealizované, no pritom zaručujú dlhú životnosť a vysokú odolnosť, rovnako aj pekný dizajn. Hovoríme o betónových garážach, ale tiež garážach kovových a plechových. Než si povieme niečo viac o starostlivosti o novú garáž, priblížme si aspoň niektoré výhody či nevýhody týchto dvoch základných typov.

Betónová garáž

Betónová garáž sa skladá z jedného prefabrikátu, takže jej inštalácia je pomerne jednoduchá. Ak máte pripravený podklad a základy, všetko bude hotové za niekoľko hodín. V niektorých prípadoch betónový podklad nie je nutný. Betónová garáž zvyčajne nevyžaduje stavebné povolenie, je rozhodne cenovo dostupnejšia ako bežná murovaná garáž a pri tom ponúka rovnakú, ak nie väčšiu pevnosť a stabilitu.

Možno prekvapivým faktom je tiež to, že betón veľmi dobre vetrá a prepúšťa vzduch. Dnes si môžete vybrať zo širokej škály variantov betónových garáží, s rôznymi rozmermi, tvarmi a tiež šírkou stien. Tá je ale väčšinou nečakane malá, čo znamená aj úsporu priestoru.

Kovová garáž

Kovové alebo tiež plechové garáže sú vyrábané z oceľových stien/elementov a ich montáž je veľmi rýchla. Steny sú pevne spojené skrutkami, takže sa nemusíte obávať nestability. Plechy sú väčšinou povrchovo upravené, napodobňujú rôzne imitácie dreva, tehál a ďalších stavebných a povrchových materiálov.

Zaparkované autá v dvojgaráži

Montáž plechových garáží nevyžaduje žiadnu mechanizáciu a tí šikovnejší ju zvládnu dokonca sami. Stačí si len objednať dielce garáže a tie potom zmontovať dohromady. Nespornou výhodou je tiež mobilita plechovej garáže. V praxi si vďaka tomu môžete túto stavbu kedykoľvek premiestniť.

Vhodnou možnosťou na záhradu a dvor sú tiež samostatne stojace prístrešky, najčastejšie otvorené. Ich montáž je podobne nenáročná, mnohokrát ešte jednoduchšia. Prístrešok je otvorený a vzdušný a v lete sa stáva dokonalým krytom pre váš automobil.

Autá pod prístreškom SIEBAU v showroome

Starostlivosť o garáž

A teraz už môžeme pristúpiť k starostlivosti o garáž. Počítajme samozrejme s tým, že garáž je už hotová na kľúč a pripravená na používanie. Cieľom je vždy nielen komfort automobilu, ale aj človeka, ktorý sa pohybuje v daných priestoroch garáže. Tá navyše môže plniť aj ďalšie účely, stáva sa napríklad dielňou alebo skladom.

Detail na zavesené náradie

Vetranie a sucho

Vlhkosť nie je ničím príjemným a ​​pre automobil znamená nielen postupnú koróziu, ale aj ďalšie komplikácie. A to ani nebudeme hovoriť o jej negatívnom vplyve na zdravie človeka. Preto je potrebné v garáži veľmi dôkladne vetrať a postarať sa o to, aby bola vždy suchá. V lete zaiste postačia pootvorené okná a občas dokorán otvorená garážová brána, v zimných mesiacoch je to ale omnoho náročnejšie. Ideálnym a moderným riešením sú rôzne klimatizácie, či už automatické alebo dômyselne riešené prirodzené vetranie.

Zaparkované autá s polootvorenou bránou

Aby ste zabránili nadmernej vlhkosti, rozhodne neumývajte svoje vozidlo v garáži. Umyte ho vonku a až po uschnutí zaparkujte. Podobné je to aj v zime, kedy bývajú na spodnej časti karosérie nánosy snehu. Dajte si záležať na tom, aby ste auto zbavili snehových nánosov ešte pred vjazdom do garáže.

Vetrať je nutné neustále, zvlášť potom, ak využívate svoju garáž ako dielňu. Ak pracujete s riedidlami a farbami, otvorte všetky prieduchy, ktoré budú možné.

Správny chod

Súčasné moderné garážové brány sú mnohokrát vybavené automatickými systémami, predovšetkým ak hovoríme o otváraní. Stačí jednoduchý ovládač, vôbec nemusíte vystupovať z auta. Ale aj táto technika musí byť dôkladne servisovaná firmou a samozrejme aj vy by ste mali dodržiavať určité zásady údržby. Tá spočíva hlavne v čistení a mazaní pracovných častí garážových brán. Do rozoberania a opráv ovládacích systémov sa radšej nepúšťajte, nechajte to na profesionálov, najlepšie z firmy, ktorá realizovala hotovú garáž alebo garážové dvere.

Detail na kľúč od brány Hörmann

Aj poriadok musí byť

Majte vo svojej garáži poriadok! Nie je to nutnosť či snáď povinnosť, ale keď budú všetky veci tam kde majú, budete mať vždy prehľad. Neporiadok je samozrejme tiež najlepšou živnou pôdou pre rôzne mikróby, zmenšuje priestor a možnosť pohybu, zvyšuje tiež vlhkosť. Automobil sa odporúča umývať a čistiť vonku, ale aj samotná garáž vyžaduje z času na čas nejaké to čistenie. Na podlahe vznikajú škvrny, práši sa, a keď využívate priestor na rôzne práce, niet pochýb o tom, že sa objaví nejaká tá špina. Vykonávajte očistu po každej práci, udržujte poriadok priebežne a vždy budete mať dostatok priestoru. Vo svojej garáži sa budete cítiť zdravo.

Závesný systém v garáži

Nie len zvnútra, ale aj zvonku

O garáž by sme sa mali starať nielen vnútri, kde sa skrýva náš miláčik na štyroch kolesách, ale aj zvonku. Exteriér garáží sa mení, rovnako ako aj pri dome. Aj preto je ideálne zvoliť si plech, ktorý bude povrchovo upravený, napríklad pozinkovaný.

Proti korózii môžete voliť rôzne nátery, farby a laky, ktoré sú nanášané najčastejšie v niekoľkých vrstvách na základovú farbu či inú bázu. Pred natieraním je potrebné odstrániť všetku koróziu a dokonale vyčistiť povrch.

Starostlivosť o garáž zahŕňa:

  • Opravy a kontrolu šróbov a spojov
  • Meranie splodín a nečistôt
  • Ochranu proti chladu – izoláciu (nie je prioritná, základom je sucho)
  • Pravidelnú kontrolu všetkých elektrických a iných prístrojov v garáži, zaistenie úplnej bezpečnosti
  • Pravidelné čistenie odkvapového systému
  • Dodržiavanie poriadku