Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Pestovanie v skleníku: Aké rastliny vám budú prosperovať?

Interiér plastového záhradníckeho skleníka.
Publikované 11.07.2024 10:00

Túžite po skleníku? O výhodách a nevýhodách skleníkov, typoch rastlín, ktoré v ňom môžete pestovať a o mnohom inom sa dočítate v našom článku.

Ak ste niekedy uvažovali o založení si vlastného skleníka, ste na správnej adrese. Pripravili sme pre vás článok, ktorý vám vysvetlí výhody a nevýhody pestovania v skleníku, poradí vám ako začať, aké rastliny v ňom pestovať a poskytne vám rôzne tipy, aby sa vašim rastlinám darilo. Tak na čo ešte čakať? Poďme na to.

Čo sú to skleníky

Skleníky sú ideálne miesta, kde môžete ukázať svoje záhradkárske zručnosti. Predstavte si ich ako luxusné apartmány pre vaše rastliny či plodiny. Môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako sklo, polykarbonát alebo plastové fólie a umožňujú vám mať kontrolu nad teplotou, vlhkosťou a svetlom, ktoré ovplyvnia, ako sa bude vašim plodinám dariť.

Výhody a nevýhody skleníka

Ako všetko na tomto svete, aj skleník má svoje plusy a mínusy. Poďme sa na ne bližšie pozrieť.

Výhody skleníka

1. Ochrana pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami: Skleník je ako bezpečný domov pre vaše rastliny. Žiadny dážď, krupobitie ani vietor ich tu neohrozí. Rastliny sú tu v bezpečí, akoby boli vo svojej vlastnej obývačke.

2. Predĺženie vegetačného obdobia: S pomocou skleníka môžete začať s pestovaním už skoro na jar a pokračovať až do neskorej jesene. To znamená viac času na čerstvé paradajky a papriky priamo z vašej záhrady. Kto by to nechcel?

3. Lepšia kontrola nad podmienkami: V skleníku máte všetko pod palcom. Teplota, vlhkosť, svetlo – všetko je vo vašich rukách. Vaše rastliny dostanú presne to, čo potrebujú, a vy sa môžete tešiť z dokonalých podmienok, ktoré ste im vytvorili.

4. Väčšia úroda: V skleníku môžete dosiahnuť oveľa vyššiu úrodu ako v záhrade. Je to ako mať svoju vlastnú továreň na zeleninu, kde je každý centimeter využitý na maximum.

5. Zdravá a chutná zelenina: Zelenina, pestovaná v skleníku, je zvyčajne zdravšia a chutnejšia ako tá z obchodu. A keď ju vypestujete sami, chutí ešte lepšie.

Nevýhody skleníka

1. Počiatočné náklady: Áno, skleník nie je zadarmo. Potrebujete investovať do jeho postavenia a vybavenia. Ale povedzme si úprimne, každý dobrý záhradník vie, že to, čo investujete do svojho kráľovstva, sa vám vráti v podobe nádhernej úrody.

2. Údržba: Skleník potrebuje pravidelnú údržbu. Musíte sa postarať o správne zavlažovanie, vetranie a hnojenie. Ale kto by sa nechcel starať o svoje malé zelené kráľovstvo? Navyše ani pestovanie v záhrade nie je bez starostí.

3. Priestor: Ak nemáte dostatok miesta, môže byť skleník výzvou. Potrebujete nájsť ideálne miesto, kde bude dostatok slnka a zároveň bude chránený pred silným vetrom.

4. Závislosť na technológii: V skleníku často potrebujete rôzne technické vybavenie, ako sú ventilátory, zavlažovacie systémy alebo tieniace siete.

5. Energetické nároky: Ak máte vyhrievaný skleník, musíte počítať s vyššími nákladmi na energiu.

Faktory ovplyvňujúce rast rastlín v skleníku

Ak vás plusy presvedčili, že sa chcete vybrať cestou pestovania v skleníku, čítajte ďalej, v nasledujúcich riadkoch sa bližšie pozrieme na faktory, ktoré ovplyvňujú rast rastlín v skleníku:

1. Teplota: Vaše rastliny budú spokojné, keď im zabezpečíte správnu teplotu. Teplo v skleníku nesmie byť ani príliš vysoké, ani príliš nízke.

2. Vlhkosť: Rastliny potrebujú optimálnu úroveň vlhkosti. Ak je vlhkosť príliš vysoká, môžu sa objaviť plesne. Ak je nízka, rastliny budú smutné a suché.

3. Osvetlenie: Dostatočné množstvo svetla je nevyhnutné pre fotosyntézu. Skleníky môžu využívať prirodzené svetlo alebo umelé osvetlenie.

4. Zavlažovanie: Pravidelné a primerané zavlažovanie je dôležité. Premokrenie je rovnako zlé ako sucho.

5. Vetranie: Vetranie pomáha regulovať teplotu a vlhkosť a zabraňuje vzniku plesní.

Kedy použiť skleník a kedy nie

Nie vždy je skleník tým správnym miestom na niektoré vaše plodiny. Kedy teda pestovať v skleníku a kedy radšej v záhrade?

Kedy pestovať v skleníku?

– Ak chcete predĺžiť vegetačné obdobie a začať s pestovaním skôr na jar alebo ho predĺžiť až na jeseň.

– Ak pestujete rastliny citlivé na mráz a chladné počasie.

– Ak chcete dosiahnuť vyššie úrody vďaka kontrolovaným podmienkam.

Kedy radšej pestovať v záhrade?

– Ak pestujete plodiny, ktoré preferujú otvorené priestranstvá a nepotrebujú ochranu pred poveternostnými podmienkami.

– Ak nemáte čas alebo prostriedky na pravidelnú údržbu a starostlivosť o skleník.

Výber skleníka

Výber správneho skleníka môže byť výzvou, ale s naším sprievodcom to zvládnete ľavou zadnou. Poďme sa pozrieť, čo všetko treba zvážiť, aby ste našli skleník, ktorý bude pre vaše rastliny ideálnym domovom.

Veľkosť

Prvá vec, ktorú treba zvážiť, je veľkosť skleníka. Skleník musí byť dostatočne veľký, aby sa doň zmestili všetky vaše rastliny, ale zároveň musí zapadnúť do priestoru, ktorý máte k dispozícii.

– Mini skleníky: Ak máte malý pozemok alebo pestujete len pár rastlín, mini skleník je pre vás ideálny. Sú lacné a ľahko sa inštalujú.

– Stredné skleníky: Pre tých, ktorí chcú viac priestoru na experimenty, sú stredne veľké skleníky perfektné. Poskytujú dostatok miesta pre rôznorodé plodiny.

– Veľké skleníky: Ak máte dostatok priestoru a plánujete rozsiahle pestovanie, veľký skleník je správna voľba. Ponúka priestor pre rôzne typy rastlín a umožňuje väčšiu flexibilitu.

Materiál

Materiál skleníka je ďalším dôležitým faktorom. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody.

– Sklo: Sklené skleníky sú tradičné a esteticky príťažlivé. Sú odolné a poskytujú vynikajúcu priepustnosť svetla, ale môžu byť krehké a drahšie.

– Polykarbonát: Polykarbonátové skleníky sú ľahké a odolné. Poskytujú dobrú izoláciu a ochranu pred UV žiarením, ale môžu byť menej esteticky príťažlivé ako sklo.

– Plastové fólie: Skleníky s plastovými fóliami sú cenovo dostupné a ľahké na inštaláciu. Sú ideálne pre sezónne pestovanie, ale menej odolné voči poveternostným vplyvom.

Typ konštrukcie

Existuje niekoľko typov konštrukcií skleníkov, ktoré by ste mali zvážiť.

– Tunelové skleníky: Sú jednoduché na montáž a vhodné pre sezónne pestovanie. Ideálne pre menšie záhrady.

– Rámové skleníky: Poskytujú pevnejšiu konštrukciu a môžu byť vyrobené z dreva alebo kovu. Sú vhodné pre celoročné použitie.

– Prístavkové skleníky: Tieto skleníky sa pripevňujú k stene domu alebo inej budovy. Šetria miesto a môžu využívať teplo z budovy.

Umiestnenie

Správne umiestnenie skleníka je kľúčové pre jeho úspešné fungovanie.

– Svetlo: Uistite sa, že skleník je umiestnený na mieste s dostatkom slnečného svetla, ideálne s orientáciou na juh.

– Ochrana pred vetrom: Skleník by mal byť chránený pred silným vetrom, aby sa predišlo poškodeniu konštrukcie a rastlín.

– Prístup k vode: Zabezpečte, aby bol skleník v blízkosti zdroja vody pre jednoduché zavlažovanie.

Dodatočné vybavenie

Pri výbere skleníka nezabudnite na dodatočné vybavenie, ktoré môže uľahčiť pestovanie.

– Ventilácia: Dobrý ventilačný systém je nevyhnutný pre reguláciu teploty a vlhkosti.

– Zavlažovací systém: Automatické zavlažovacie systémy môžu ušetriť čas a zabezpečiť rovnomerné zavlažovanie rastlín.

– Tieniace siete: Môžu pomôcť znížiť teplotu v horúcich dňoch a chrániť rastliny pred spálením.

Tipy na pestovanie

Ak ste si zvolili správny tip skleníku, môžeme sa pozrieť čo všetko pestovanie v ňom osahuje:

1.Príprava pôdy: Pôda v skleníku by mala byť bohatá na živiny a priepustná. Pravidelne ju obohacujte kompostom a organickými hnojivami.

2. Výsadba rastlín: Vyberte si vhodné odrody rastlín pre pestovanie v skleníku a dodržiavajte odporúčané rozstupy, aby mali rastliny dostatok priestoru na rast.

3. Zavlažovanie: Rastliny v skleníku je potrebné pravidelne zalievať, ale dávajte pozor na premokrenie. Zavlažovací systém s kvapkovou závlahou môže byť efektívnym riešením.

4. Hnojenie: Rastliny v skleníku je potrebné pravidelne hnojiť, aby mali dostatok živín. Používajte organické hnojivá, ktoré zlepšujú kvalitu pôdy.

5. Ochrana pred škodcami a chorobami: Sledujte rastliny a včas reagujte na príznaky škodcov a chorôb. Používajte biologické metódy ochrany, ako sú prirodzení predátori a organické postreky.

6. Vetranie: V skleníku je dôležité udržiavať optimálnu teplotu a vlhkosť vetraním. Otváranie okien a dverí alebo používanie ventilátorov pomáha predchádzať prehriatiu a vlhkosti.

Pestovanie rôznych typov plodín v skleníku

Paradajky (Solanum lycopersicum):

– Výsadba: Paradajky sa vysádzajú koncom zimy alebo na jar, aby sa rastliny rozrástli a začali plodiť počas leta.

– Starostlivosť: Potrebujú pravidelné zavlažovanie a podporu (tyčky alebo klietky). Odstraňujte bočné výhonky pre lepší rast a úrodu.

– Výhody: Paradajky pestované v skleníku sú chránené pred dažďom, čo znižuje riziko plesňových chorôb.

Papriky (Capsicum annuum):

– Výsadba: Papriky sa môžu vysádzať skoro na jar. Vyžadujú teplé podmienky a dostatok slnečného svetla.

– Starostlivosť: Pravidelne ich zavlažujte a hnojte, zabezpečte podporu pre vyššie odrody.

– Výhody: Skleníkové podmienky znižujú riziko napadnutia škodcami a chorobami.

Uhorky (Cucumis sativus):

– Výsadba: Uhorky sa vysádzajú na jar po posledných mrazoch.

– Starostlivosť: Potrebujú veľa vody a podporu pre šplhanie. Pravidelné odstraňovanie starých listov zlepšuje cirkuláciu vzduchu.

– Výhody: V skleníku sa dá predísť hnilobe plodov spôsobenej nadmerným dažďom.

Šalát (Lactuca sativa):

– Výsadba: Šalát sa dá pestovať takmer celoročne, ideálne na jar a v lete.

– Starostlivosť: Vyžaduje pravidelné zavlažovanie a občasné hnojenie. Zberajte listy priebežne, aby rastlina mohla ďalej rásť.

– Výhody: V skleníku je chránený pred škodcami a nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

Špenát (Spinacia oleracea):

– Výsadba: Vysádzajte skoro na jar alebo na jeseň.

– Starostlivosť: Potrebuje dostatok vody a chladnejšie podmienky, pravidelne zberajte listy.

– Výhody: Skleníkové podmienky umožňujú pestovanie aj počas menej priaznivých období.

Baklažány (Solanum melongena):

– Výsadba: Vysádzajte na jar, keď pominie riziko mrazov.

– Starostlivosť: Potrebujú teplé podmienky a podporu pre ťažké plody, pravidelné hnojenie a zavlažovanie.

– Výhody: Ochrana pred nepriaznivým počasím a škodcami.

Cukiny (Cucurbita pepo)

– Výsadba: Cukiny vysádzajte na jar po posledných mrazoch.

– Starostlivosť: Potrebujú dostatok priestoru na rast a pravidelné zavlažovanie. Plody zbierajte, keď sú mladé a jemné.

– Výhody: Cukiny rýchlo rastú a sú veľmi produktívne, čo z nich robí ideálnu plodinu pre skleník. Sú výborné na grilovanie, do polievok a šalátov.

 Cibuľa (Allium cepa)

– Výsadba: Cibuľu môžete vysádzať skoro na jar alebo na jeseň.

– Starostlivosť: Vyžaduje pravidelné zavlažovanie a dostatok svetla. Počas rastu odstráňte burinu, aby sa cibule mohli správne vyvíjať.

– Výhody: Skleníkové podmienky zabezpečujú, že cibuľa bude zdravá a chutná. Môžete ju pestovať na mladú zelenú cibuľu alebo nechať dozrieť do plnej veľkosti.

 Mrkva (Daucus carota)

– Výsadba: Mrkvu vysádzajte skoro na jar alebo na jeseň. Semená vysievajte priamo do pôdy v skleníku.

– Starostlivosť: Potrebujú rovnomernú vlhkosť a priepustnú pôdu. Pravidelné riedenie sadeníc je kľúčové pre dosiahnutie pekných, rovnomerných koreňov.

– Výhody: Mrkva pestovaná v skleníku je chránená pred škodcami a môže byť zbieraná čerstvá počas celej sezóny.

 Kaleráb (Brassica oleracea var. gongylodes)

– Výsadba: Kaleráb vysádzajte na jar alebo na jeseň, kedy sú teploty miernejšie.

– Starostlivosť: Vyžaduje pravidelné zavlažovanie a dostatok priestoru medzi rastlinami. Zberajte ho, keď sú bulvy veľké ako tenisová loptička.

– Výhody: Skleníkové podmienky umožňujú rýchly rast a vysokú kvalitu plodov, ktoré sú skvelé do šalátov a na varenie.

 Brokolica (Brassica oleracea var. italica)

– Výsadba: Brokolicu vysádzajte na jar alebo na jeseň.

– Starostlivosť: Potrebuje pravidelné zavlažovanie a dostatok svetla. Zberajte, keď sú hlávky pevné a kompaktné.

– Výhody: Brokolica pestovaná v skleníku je menej náchylná na škodcov a choroby, čo zaručuje zdravé a chutné plody.

 Jahody (Fragaria × ananassa)

– Výsadba: Jahody môžete vysádzať skoro na jar alebo na jeseň.

– Starostlivosť: Vyžadujú pravidelné zavlažovanie a mulčovanie, aby sa udržala vlhkosť a zabránilo rastu buriny. Zberajte, keď sú plody úplne červené a sladké.

– Výhody: Jahody v skleníku dozrievajú skôr a sú chránené pred vtákmi a inými škodcami. Sú skvelé na priamu konzumáciu, džemy a dezerty.

Bylinky

Bylinky sú vynikajúcou voľbou pre skleník, pretože vyžadujú minimálnu starostlivosť a poskytujú čerstvé príchute pre vaše jedlá. Tu sú niektoré obľúbené bylinky na pestovanie v skleníku:

Bazalka (Ocimum basilicum): Potrebuje teplé a slnečné prostredie. Pravidelne zberajte lístky, aby ste podporili hustejší rast. Skvelá do pesta, šalátov a talianskych jedál.

Mäta (Mentha): Rastie rýchlo a je nenáročná. Potrebuje vlhkú pôdu a čiastočný tieň. Ideálna do čajov, limonád a dezertov.

Tymian (Thymus vulgaris): Vyžaduje slnečné miesto a dobre priepustnú pôdu. Pravidelný zber lístkov podporuje hustejší rast. Vhodný do polievok, marinád a mäsitých jedál.

Rozmarín (Rosmarinus officinalis): Potrebuje veľa slnka a dobre priepustnú pôdu. Zberajte mladé výhonky pre najlepšiu chuť. Vynikajúci do pečených jedál a na grilovanie.

Koriander (Coriandrum sativum): Rastie rýchlo a potrebuje pravidelnú zálievku. Skvelý do ázijských jedál, šalátov a salsy.

Petržlen (Petroselinum crispum): Potrebuje dostatok vody a čiastočné slnko. Používa sa ako čerstvá ozdoba alebo prísada do polievok a omáčok.

Či už ste začiatočník alebo skúsený záhradkár, pestovanie v skleníku vám umožní experimentovať s rôznymi rastlinami a technikami, čo môže byť nielen užitočné, ale aj zábavné. Nezabúdajte, že úspech v pestovaní závisí od pravidelnej starostlivosti a monitorovania podmienok v skleníku.

Praktické rady na záver

1. Začnite s jednoduchými plodinami: Ak ste začiatočník, skúste najprv pestovať jednoduché a nenáročné plodiny, ako sú šalát alebo špenát. Postupne môžete prejsť na náročnejšie rastliny, ako sú paradajky alebo papriky.

2. Využívajte prírodné metódy: Pokiaľ je to možné, používajte organické hnojivá a prírodné metódy ochrany proti škodcom. Nielenže je to lepšie pre životné prostredie, ale aj pre kvalitu vašich plodín.

3. Učte sa z vlastných skúseností: Každý skleník je trochu iný, a preto je dôležité sledovať, čo funguje práve vo vašich podmienkach. Nebojte sa experimentovať a prispôsobovať svoje metódy.

4. Vytvorte si plán: Plánovanie výsadby a údržby vám pomôže zabezpečiť, že budete mať vždy dostatok času a zdrojov na starostlivosť o vaše rastliny. Vytvorte si kalendár výsadby a zavlažovania, aby ste nič nezmeškali.

5. Komunita záhradkárov: Pripojte sa k miestnym alebo online záhradkárskym komunitám. Vymieňajte si skúsenosti, rady a nápady s ostatnými pestovateľmi. Môže to byť nesmierne užitočné a inšpiratívne.

6. Pravidelne kontrolujte skleník: Skontrolujte stav skleníka, ventiláciu, zavlažovací systém a stav pôdy. Pravidelné kontroly vám pomôžu predísť problémom a zabezpečia, že vaše rastliny budú rásť v najlepších možných podmienkach.

Takže na čo ešte čakáte? Založte si svoj vlastný skleník a začnite pestovať! Vaše rastliny sa vám odvďačia bohatou úrodou a vy budete môcť hrdo povedať, že ste skleníkový majster.