Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Praktické tipy a recepty pre perfektnú grilovačku

Priatelia sa zabávajú a spoločne grilujú pripravené špeciality.
Publikované 13.06.2024 10:00

Leto prináša mnohé príležitosti na grilovanie v kruhu priateľov. Ak ich chcete prekvapiť, vďaka týmto radám sa z vás stane naozajstný gril majster.

Grilovanie je jednou z najobľúbenejších letných aktivít, ktorá spája rodinu a priateľov okolo spoločného stola. Je to nielen spôsob prípravy jedla, ale aj spoločenská udalosť, kde sa stretávame, aby sme si užili dobré jedlo a príjemnú atmosféru. Grilovanie prináša jedinečnú chuť a vôňu, ktorú nemožno dosiahnuť inými metódami varenia. V tomto článku sa ponoríme do sveta grilovania, preskúmame jeho históriu, prípravu, techniky a obľúbené recepty, aby sme vám pomohli stať sa majstrom grilovania.

História grilovania

Keď sa povie grilovanie, mnohým z nás sa vybavia spomienky na letné pikniky a rodinné oslavy. Avšak viete, že táto obľúbená činnosť má korene hlboko v histórii? Od doby kamennej, cez stredoveké hostiny až po moderné grilovačky, grilovanie prešlo dlhú cestu a každá kultúra mu pridala svoj vlastný šmrnc. Poďme sa pozrieť na to, ako sa tento spôsob prípravy jedla vyvíjal a stal sa súčasťou našich životov.

Ako sme spomínali, grilovanie má v histórii hlboké korene. Úprava jedla nad otvoreným ohňom je známa už z doby kamennej, keď naši predkovia objavili, že teplo z ohňa môže premeniť surové mäso na chutné a ľahko stráviteľné jedlo. V priebehu storočí sa techniky grilovania vyvíjali a prispôsobovali kultúrnym a geografickým podmienkam.

V Strednej Amerike používali Mayovia a Aztékovia tradičné metódy grilovania na prípravu jedál ako je barbacoa, čo je predchodca dnešného barbecue. V stredovekej Európe bolo grilovanie populárne medzi rytiermi, ktorí si na ohni pripravovali mäso počas dlhých vojenských ťažení. V Ázii sa vyvinuli špecifické techniky grilovania, ako napríklad japonské yakitori či kórejské bulgogi.

Dnes je grilovanie globálnym fenoménom, ktorý má svoje jedinečné variácie v rôznych kútoch sveta. Od amerického barbecue, cez argentínsku asado, až po turecký kebab – každá kultúra prináša do grilovania svoje vlastné chute a tradície.

Príprava na grilovanie

Príprava na grilovanie je rovnako dôležitá ako už samotné varenie, respektíve pečenie. Spravidla začíname výberom grilu. Vybrať ten správny je takmer ako vybrať si auto – každý má iné preferencie. Grily na uhlie pre puristov, plynové grily pre tých, čo chcú pohodlie, a elektrické grily pre mestských grilmajstrov. Keď už máte vybratého svojho víťaza, netreba zabudnúť ani na náradie! Bez správneho vybavenia vám to dobre nepôjde. Pozrime sa spolu bližšie na všetko čo budete potrebovať.

Výber správneho grilu

Existuje niekoľko základných druhov grilov. Pri ich výbere musíte zohľadniť nielen chuť jedál na nich pripravených, ale aj či sú vhodné na miesto, kde ich budete využívať a samozrejme váš rozpočet.

Gril na uhlie: Uhlíkové grily sú obľúbené pre svoju schopnosť dosiahnuť vysoké teploty a dodať jedlu charakteristickú údenú chuť. Sú však náročnejšie na čistenie a vyžadujú viac času na prípravu.

Vhodné sú najmä na záhrady a dvory, teda do väčších vonkajších priestorov, kde nie je problém s dymom.

Naopak, ak uvažujete nad týmto typom grilu na balkóne či terase v bytovom dome, premyslite si to. Uhlíkové grily totiž produkujú veľa dymu, čo môže byť problémom pre susedov a môže viesť k porušovaniu predpisov o požiarnej bezpečnosti.

Plynový gril: Plynové grily sú pohodlné a rýchle na použitie. Ponúkajú jednoduchú reguláciu teploty a sú menej náročné na údržbu. Nevytvárajú však tak intenzívnu údenú chuť ako uhlíkové grily a väčšinou sú aj drahšie.

Plynové grily sú veľmi všestranné a vhodné pre väčšie vonkajšie priestory. Sú rýchle na zahriatie, ľahko sa ovládajú a produkujú menej dymu ako uhlíkové grily. Ak máte dostatočne veľký a dobre vetraný balkón, plynový gril môže byť vhodnou voľbou, avšak je potrebné skontrolovať miestne predpisy a pravidlá bytového domu.

Pre malé balkóny a vnútorné priestory tento typ neodporúčame.

Elektrický gril: Elektrické grily sú vhodné pre malé vonkajšie priestory ako balkóny a terasy, kde sú obmedzené možnosti vetrania. Sú taktiež bezpečné pre použitie v interiéroch, pretože neprodukujú dym ani plamene. Sú teda dobrou voľbou pre obyvateľov mesta, ktorí chcú grilovať v pohodlí svojho domova bez obáv z dymu alebo ohňa.

Hoci sú elektrické grily praktické, nemajú takú vysokú výkonnosť ako plynové alebo uhlíkové grily, čo môže byť limitujúce pre veľké vonkajšie grilovačky.

Prenosné grily: Osobitou kategóriou, ktorá zahŕňa všetky spomínané typy, sú prenosné grily. Sú skvelé pre kempovanie a pikniky, kde potrebujete niečo ľahké a ľahko prenosné.

V závislosti od typu môžu byť vhodnou alternatívou pre malé priestory, kde je obmedzený priestor, no neodporúčame ich na veľké oslavy, pretože majú zvyčajne menšiu kapacitu a výkonnosť, takže nemusia stíhať nasýtiť väčšiu skupinu ľudí.

Potrebné náradie a príslušenstvo

Okrem vhodného grilu je dôležité mať po ruke aj správne náradie a príslušenstvo. Pozrime sa, na niektoré základné pomôcky, ktoré by ste si mali zaobstarať:

Kliešte: Grilovacie kliešte určite oceníte pri otáčaní a premiestňovaní jedla na grile.

Špachtľa: Kvalitná špachtľa je ideálna pomôcka na prípravu hamburgerov a rýb.

Štetec na marinádu: Niektoré potraviny je lepšie potierať marinádou, ako ich v nej nechať namočené. Preto budete potrebovať aj štetec na jednoduché nanášanie omáčok a marinád.

Teplomer na mäso: Ak sa chcete uistiť, že mäso je správne pripravené, určite nezabudnite na teplomer na mäso. Vyhnete sa tak presušeným či nebodaj nedovareným kúskom mäsa.

Kefka na čistenie grilu: Je dôležité udržiavať gril čistý a pripravený na ďalšie použitie. Pri tejto činnosti určite oceníte kvalitnú kefu.

Tipy na bezpečnosť pri grilovaní

Pri grilovaní je prvoradá bezpečnosť, až po nej nasleduje zábava a dobré jedlo. Aby ste zabezpečili plynulý chod vašej grilovacej párty a bezpečnosť vašich hostí či priestorov,  máme pre vás niekoľko tipov:

– Vždy grilujte na dobre vetranom mieste, ďaleko od horľavých materiálov.

– Nikdy nenechávajte gril bez dozoru, najmä ak sú v okolí deti alebo zvieratá.

– Používajte rukavice na grilovanie, aby ste predišli popáleninám.

– Dbajte na správne hasenie uhlia alebo plynu po dokončení grilovania.

– Pre prípad požiaru majte pripravený vhodný hasiaci prístroj.

Výber a príprava jedla

Grilovanie začína ešte predtým, ako sa rozhorí uhlie. Vybrať kvalitné mäso a čerstvú zeleninu je základom úspechu. Ale to nie je všetko! Marinády a omáčky sú kúzlami, pomocou ktorých zmeníte aj obyčajné jedlo na kulinársky zážitok. V nasledujúcich riadkoch vám odhalíme tajomstvá, ako pripraviť jedlo, ktoré ohúri každého hosťa.

Ako vybrať kvalitné mäso a iné suroviny

Výber kvalitných surovín je základom úspešného grilovania. Ak chcete to najlepšie mäso, vždy dbajte na:

Čerstvosť: Vyberajte mäso, ktoré je čerstvé a má dobrú farbu. Vyhnite sa mäsu, ktoré má neprirodzený zápach alebo je vysušené.

Mramorovanie: Mäso s jemným mramorovaním (tenké prúžky tuku v mäse) je chutnejšie a šťavnatejšie.

Hrúbku: Pre rovnomerné grilovanie vyberajte kúsky mäsa s rovnomernou hrúbkou.

Pôvod: Ak vám to rozpočet dovoľuje, snažte sa kupovať mäso z overených bio fariem. Rozdiel v chuti pocíti každý váš hosť.

Netreba zabúdať ani na prílohy či hlavné jedlá neživočíšneho pôvodu. Pri zelenine a ovocí pozerajte najmä na:

Sezónnosť: Sezónne suroviny majú vždy lepšiu chuť a sú čerstvejšie. Príprava sezónneho menu je polovicou úspešnej grilovačky.

Čerstvosť: Nielen pri mäse treba dbať na čerstvosť. Zeleninu a ovocie vyberajte vždy zrelú, pevnú a bez poškodení.

Marinády, omáčky a koreňové zmesi

Marinády, omáčky a koreňové zmesi dodávajú jedlu chuť a pomáhajú zjemniť mäso. Tu sú základné tipy na ich prípravu.

Marinády

Marinády sú tekuté zmesi, ktoré pridávajú mäkkosť a chuť mäsu. Marinovanie môže trvať od niekoľkých minút po niekoľko hodín, v závislosti od druhu mäsa a požadovaného výsledku. Tu sú niektoré obľúbené typy marinád:

Klasická BBQ marináda

Ingrediencie: Kečup, jablčný ocot, hnedý cukor, worcesterská omáčka, cesnakový prášok, cibuľový prášok, údená paprika, čierne korenie.

Použitie: Hovädzie mäso, bravčové rebrá, kuracie mäso.

Tip: Marinujte mäso aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc, pre intenzívnejšiu chuť.

Teriyaki marináda

Ingrediencie: Sójová omáčka, mirin (sladké ryžové víno), hnedý cukor, zázvor, cesnak.

Použitie: Kuracie prsia, losos, tofu.

Tip: Marinujte ryby len krátko (30 minút až 1 hodinu), aby príliš nenasiakli soľou.

Medovo-horčicová marináda

Ingrediencie: Dijonská horčica, med, olivový olej, citrónová šťava, cesnak, rozmarín.

Použitie: Kuracie stehná, bravčové kotlety, zelenina.

Tip: Táto marináda sa hodí na mäso, ktoré budete grilovať pri strednej teplote, aby sa med nespálil.

Suché koreniace zmesi

Ide o suché zmesi korenín, ktoré sa vtierajú do mäsa pred grilovaním. Dodávajú jedlu výraznú chuť a pomáhajú vytvoriť chrumkavú kôrku.

Klasická BBQ zmes

Ingrediencie: Paprika, hnedý cukor, čierne korenie, čili prášok, cesnakový prášok, cibuľový prášok, soľ.

Použitie: Bravčové rebrá, kuracie krídla, hovädzie steaky, živánska.

Tip: Nechajte zmes na mäse aspoň 30 minút pred grilovaním, aby sa korenie vstrebalo.

Tex-Mex zmes

Ingrediencie: Čili prášok, rasca, paprika, oregano, čierne korenie, kajenské korenie, cesnakový prášok, soľ.

Použitie: Kuracie prsia, hovädzí flank steak, bravčové kotlety.

Tip: Používajte na jedlá, ktoré chcete pripraviť s mexickým nádychom, napríklad fajitas.

Stredomorská zmes

Ingrediencie: Sušený tymian, oregano, rozmarín, čierne korenie, citrónová kôra, cesnakový prášok, soľ.

Použitie: Jahňacie kotlety, kuracie prsia, ryby.

Tip: Táto zmes je skvelá na biele mäso a ryby, ktoré chcete pripraviť ľahko a chutne.

Omáčky

Omáčky môžu byť podávané ako príloha k hotovému jedlu alebo sa môžu použiť počas grilovania na dodanie dodatočnej chuti.

Klasická BBQ omáčka

Ingrediencie: Kečup, jablčný ocot, hnedý cukor, worcesterská omáčka, cesnakový prášok, cibuľový prášok, tekutý dym.

Použitie: Bravčové rebrá, kuracie krídla, hovädzie mäso.

Tip: Omáčku pridávajte na mäso v posledných 10-15 minútach grilovania, aby sa cukor v omáčke nespálil.

Chimichurri omáčka

Ingrediencie: Čerstvá petržlenová vňať, koriander, cesnak, červený vínny ocot, olivový olej, červené čili vločky, soľ.

Použitie: Hovädzí steak, kuracie prsia, ryby.

Tip: Používajte ako marinádu alebo omáčku na podávanie, táto omáčka dodá vášmu jedlu sviežu a pikantnú chuť.

Satay omáčka (arašidová)

Ingrediencie: Arašidové maslo, kokosové mlieko, sójová omáčka, hnedý cukor, limetková šťava, cesnak, zázvor.

Použitie: Kuracie špízy, hovädzí satay, tofu.

Tip: Skvelá omáčka na marinovanie aj ako dip, obľúbená v ázijskej kuchyni.

Kombinácie pre špeciálne chute

Ázijská marináda s BBQ zmesou

Marinujte mäso v sójovej omáčke, zázvore a cesnaku, potom ho potrite klasickou BBQ zmesou. Skvelé pre kuracie stehná alebo bravčové rebrá.

Medovo-horčicová marináda so stredomorskou zmesou

Marinujte kuracie prsia v medovo-horčicovej zmesi a potom ich potrite stredomorskou zmesou. Ideálne pre ľahké a chutné jedlo.

Techniky grilovania

Ak si myslíte, že grilovanie je len o tom hodiť mäso na gril, ste na veľkom omyle. Správna technika je kľúčom k dokonalému výsledku. Priame či nepriame grilovanie, správne teploty a časy varenia – to sú faktory, ktoré rozhodujú o tom, či bude vaše jedlo šťavnaté alebo suché. Poďme sa pozrieť na rôzne techniky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť majstrovskú úroveň v grilovaní.

Priame vs. nepriame grilovanie

Priame grilovanie

Pri priamom grilovaní je jedlo umiestnené priamo nad plameňom alebo horúcim uhlím. Ideálne je pre tenšie kúsky mäsa, zeleninu a rýchle varenie.

Nepriame grilovanie

Jedlo je tu umiestnené mimo priameho zdroja tepla, teda nie priamo nad ohňom či pahrebou. Vhodné je pre väčšie kusy mäsa, ktoré potrebujú dlhší čas na prípravu bez spálenia.

Teploty a časy varenia pre rôzne druhy jedál

Správne teploty a časy varenia sú kľúčom k úspešnému grilovaniu. Pripravili sme pre vás približné časy na rôzne druhy jedál. Nezabúdajte, že časy sú len orientačné a závisieť môžu na viacerých faktoroch, od hrúbky jednotlivých kusov grilovaného jedla, cez teplotu a konkrétne miesto uloženia na grile.

Steaky: Steaky sa najlepšie robia priamym grilovaním na vysokej teplote (232-260°C), cca. 4-6 minút na každú stranu pre stredne prepečený steak.

Kuracie prsia: Prsia vyžadujú mierne dlhšiu prípravu, pomocou priameho grilovania na strednej teplote (176-190°C), cca. 6-8 minút na každú stranu.

Rybie filety: Priame grilovanie na strednej teplote (190-204°C), 3-4 minúty na každú stranu.

Zelenina: Priame grilovanie na strednej teplote (176-190°C), 3-5 minút na každú stranu v závislosti od typu zeleniny.

Rady na dosiahnutie ideálnej chuti a textúry

– Neotáčajte jedlo príliš často, aby ste dosiahli krásne prúžky vytvorené grilovacím roštom.

– Používajte teplomer na mäso, aby ste zabezpečili správnu vnútornú teplotu.

– Nechajte mäso po grilovaní odpočívať, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.

– Ak chcete mäso šťavnaté, grilujte ho prikryté. Pokiaľ nemáte pokrývku, pomôže vám aj obaliť ho do alobalu.

Nápady na obľúbené recepty

Čo by to bolo za grilovanie bez chutných receptov? Od klasických hamburgerov a steakov až po kreatívne grilované ovocie a vegánske špízy. Každý si príde na svoje. Predstavíme vám overené recepty aj novinky, ktoré rozšíria vaše kulinárske obzory. Stačí si len vybrať a nechať sa inšpirovať.

Klasické recepty na grilovanie

Hamburger a cheeseburger

Klasický hamburger s hovädzím mäsom, syrom, šalátom a paradajkou. Pripravte si zmes na hamburgerové placky, veľakrát je krása a chuť práve v jednoduchosti, a preto vám odporúčame, aby ste si zohnali kvalitné čerstvé hovädzie mäso, ktoré sami pomliete a dosolíte a dokoreníte podľa chuti. Ak však chcete trochu viac ingrediencii, pridať do zmesi môžete bylinky, korenia či dokonca syr podľa vašich preferencií. Na vrch môžete tiež pridať slaninku a doladiť vašimi obľúbenými omáčkami a prílohami. Pre dokonalé placky si môžete kúpiť formy na hamburger či špeciálne hamburgerové závažia.

Steaky

Ugrilujte si výborný ribeye steak a dochuťte ho čiernym korením a soľou. Grilujte na vysokej teplote pre krásnu kôrku a šťavnaté vnútro. Pred grilovaním nechajte steak odopčívať aspoň 30 minút pri izbovej teplote.

Grilovaná zelenina

Mix paprík, cukety, baklažánu a cibule s olivovým olejom a obľúbenými bylinkami. Grilujte na strednej teplote, kým nezmäknú a zľahka skaramelizujú. Snažte sa kúsky nakrájať na rovnakú veľkosť, aby sa rovnomerne ugrilovali. Posypať ich môžete čerstvými bylinkami a feta syrom.

Ryby a morské plody

Ryby a morské plody chutia pripravené na grile naozaj delikátne. Výborne sa hodia s citrónom, na ktorý ich môžete dokonca položiť a tak grilovať. Zabránite ich pripečeniu a citrónová chuť sa výborne rozloží do mäsa. Ako prílohu môžete zvoliť aj jemne opražený chlebík.

Kreatívne a netradičné recepty

Grilovaná pizza

Cesto na pizzu grilujte na priamom ohni, kým nie je chrumkavé. Potom pridajte svoje obľúbené suroviny, ako sú paradajková omáčka, syr, zelenina a mäso. Grilujte, kým sa syr nerozpustí.

Grilované ovocie

Ananás, broskyne alebo melón grilujte na strednej teplote, kým nezmäknú a nezískajú karamelizovanú kôrku. Podávajte s vanilkovou zmrzlinou.

Krevety na špízi

Krevety marinované v citrónovo-cesnakovej omáčke, napichané na špízy a grilované na vysokej teplote. Podávajte s čerstvým šalátom.

Recepty pre špeciálne diéty

Vegetariánske burgery

Vyrobte si burgrové placky z čiernej fazule alebo cíceru, dochutené koreninami a ugrilujte ich na strednej teplote. Podávajte v celozrnnej žemli so šalátom a avokádom.

Vegánske špízy

Mix zeleniny, tofu a tempehu napichaný na špízy a marinovaný v sójovej omáčke s medom a cesnakom. Grilujte na strednej teplote, kým nie je všetko pekne ugrilované.

Bezlepkové grilovanie

Kuracie prsia marinované v bezlepkovej barbecue omáčke, podávané so zeleninou grilovanou v olivovom oleji a bylinkách.

Tipy a triky od odborníkov

Aj ten najlepší grilmajster sa vždy učí. Tipy a triky od skúsených odborníkov vám pomôžu zdokonaliť vaše grilovacie umenie. Od správneho predhrievania grilu až po výber správneho dreva na údenie – zistite, čo robí profesionálov tak dobrými v tom, čo robia. A nezabudnite na rady, ako sa vyhnúť častým chybám, ktoré môžu pokaziť vaše kulinárske majstrovské dielo.

Rady od skúsených grilmajstrov

1. Predhrievanie grilu: Vždy predhrievajte gril na správnu teplotu, aby ste zabezpečili rovnomerné varenie. Zabezpečte riadnu pahrebu a negrilujte skôr, ako nehorí aspoň 80% uhlíkov.

2. Čistenie grilu: Po každom použití dôkladne vyčistite gril, aby ste predišli prenosu chutí a zabráneniu vzniku nečistôt.

3. Používanie rôznych drevín: Experimentujte s rôznymi druhmi dreva (napr. orech, dub, jablko) na dosiahnutie rôznych chutí údenia.

4. Naolejujte si rošt: Aby ste zabránili pripečeniu mäsa a zeleniny na rošt, pravidelne ho olejujte.

Časté chyby a ako sa im vyhnúť

1. Prevarenie mäsa: Používajte teplomer na mäso, aby ste predišli prevareniu a udržali mäso šťavnaté.

2. Nedostatočné odpočinutie mäsa: Nechajte mäso odpočívať aspoň 5-10 minút po grilovaní, aby sa šťavy rovnomerne rozložili.

3. Nesprávne marinovanie: Nechávajte marinované mäso v chladničke, aby sa zabránilo rastu baktérií a zabezpečila sa maximálna chuť.

Grilovanie je viac než len varenie, je to zážitok, ktorý prináša radosť a spojenie. So správnymi znalosťami a technikami môže byť každý grilovačka nezabudnuteľným zážitkom. Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi a receptami a užite si leto plné skvelého jedla a dobrej nálady. Tak na čo čakáte? Zapáľte svoj gril a začnite túto úžasnú dobrodružnú jazdu chutí!

Zdroj (Source):
Canva