Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Prístavba k rodinnému domu: Čo by ste mali vedieť skôr, ako sa do nej pustíte?

Atypická garáž s hnedými doplnkami
Publikované 02.02.2021 11:24

Chýba vám doma garáž, malý sklad či miesto pre oddych? Rozmýšľate nad prístavbou k rodinnému domu? Nepodceňte jej plánovanie. Prístavba už nie je len komplikovanou záležitosťou murovania a stavbárov, aj pri montovaných stavbách by ste mali mať plán.  Týchto 5 otázok si zodpovedajte ešte pred realizáciou celej dostavby k vášmu domu.

1. Aký je váš rozpočet?

Stanovenie základného rozpočtu nevyhnutne patrí k prvým rozhodnutiam. Koľko peňazí ste ochotný do prístavby k rodinnému domu investovať? Realistické zhodnotenie dostupných financií je nevyhnutné pre vaše ďalšie plánovanie.

2. Na čo chcete prístavbu používať?

Hlavná funkcia môže byť rôzna – od garáže cez záhradný domček až po letnú kuchyňu. Zvážte všetky možnosti, ktoré máte. Montovaná prístavba ako pracovňa či posilňovňa? Zoberte v úvahu aj podoby, ktoré nie sú u nás tradičné, no hýbu svetom. Inšpirujte sa rôznymi kreatívnymi nápadmi a vytvorte si doma originálny priestor.Kuchynka v záhradnom domčeku

3. Aká veľká a kam ju umiestniť?

Pri rozhodovaní o veľkosti a polohe prístavby je dôležitá rozloha a štruktúra vášho pozemku. Zbytočne veľká dostavba ukradne voľný priestor na záhrade, ale príliš malá naopak zúži možnosti jej využitia. Kam ju umiestnite? Pred, vedľa alebo za? A nejde iba o estetické hľadisko.

Myslite aj na susedské vzťahy. Môže sa dostať vaša nová prístavba do nemilosti susedov alebo súvisieť s ich pozemkom? Vyhnite sa vopred zbytočným konfliktom. V neposlednom rade sa informujte aj o potrebnosti stavebného povolenia. Drobné stavby do 25 m2 vyžadujú podľa stavebného zákona len jednoduchú ohlasovaciu povinnosť na stavebnom úrade. Avšak pokiaľ ide o prístavbu, ktorá mení objem inej stavby – konkrétne rodinného domu, pravdepodobne budete potrebovať stavebné povolenie.

Červená sedlová strecha

4. Aký zvolíte dizajn?

Prístavba k rodinnému domu predstavuje dôležitý estetický zásah do vášho pozemku. Dbajte na význam jej vzhľadu. Mala by byť kompatibilná s domom aj záhradou, či už ide o farby, materiál, tvar alebo celkovú formu. Najnovšie trendy vo svete ukazujú posun od murovaných stavieb a zameriavajú sa na využitie netradičných foriem a multifunkčnosť objektov. Ak máte pochybnosti, poraďte sa s architektom. Alebo s manželkou.

Atypická garáž v žltej omietke so sedlovou strechou

5. Kto ju postaví?

Pre niektorých domácich majstrov môže znieť prístavba k rodinnému domu ako výzva k sebarealizácii. Ak však hľadáte kvalitu a chcete si ušetriť čas i námahu, stavte na odborníkov. Spravte si prieskum trhu.

Montáž odkvapu

Prístavba dnes už nie je len o murovaní. Buďte otvorený rôznym možnostiam a nechajte si vyhotoviť prístavbu na mieru priamo od nás!

Zdroj (source):
fotobanka GARDEON