Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Skvelý nápad! Ako originálne využiť závesné kvetináče?

Garáž s drevenou dekoráciou
Publikované 08.09.2020 10:00

Žiada sa vám oživiť jednoduchú bočnú stenu garáže alebo záhradného domčeka? Skúste na to využiť závesné kvetináče – inšpirovať sa môžete napríklad týmto dobrým nápadom od nášho zákazníka pána Takásca zo Šale.

Drevená dekorácia na garáž

Drevená dekorácia na garáž

Prechádzate denne do domu okolo holej steny garáže? Pomocou závesných kvetináčov z nej môžete urobiť atraktívnu a dokonca lákavú súčasť záhrady – ak namiesto tradičných kvetov vysadíte do zavesených nádob jahody, môžete si cestou domov pochutnať na sladkej úrode aj bez nepohodlného zohýbania.

Detail drevenej steny

Ukotvenie drevenej steny na garáž

Konštrukcia na zavesenie kvetináčov je v tomto prípade vytvorená z vodorovných drevených dosiek, ktoré sú upevnené na zvislých hranoloch. Tým vznikne rošt, ktorý je z vonkajšej strany pekný na pohľad, a zároveň má niekoľko praktických výhod – drevo na drevo sa najjednoduchšie upevňuje (pomocou samorezných vrutov) a drevené hranoly zároveň zabezpečia odstup dosiek od obvodovej steny. Omietka aj drevo sa tak budú prirodzene vetrať a vysúšať, takže za roštom nebude spôsobovať problémy prípadná vlhkosť.

Detail drevenej steny

Detail kotvenia v izolovanej garáži

Ako postupovať, ak si chcete vytvoriť podobnú dekoratívnu stenu? K stene montovanej plechovej garáže či záhradného domčeka priskrutkujte na zvislo dva hliníkové profily tak, aby ste medzi profilom a stenou ponechali medzeru. Použite na to dostatočne dlhé skrutky do železa a po tri matice s podložkami. Takáto konštrukcia je dosť pevná na to, aby uniesla drevený rošt aj s kvetináčmi, a zároveň sa zaistí potrebný odstup dreveného roštu od obvodovej steny. Na upevnenie jedného zvislého profilu postačia dve skrutky – po jednej na každom konci.

Následne ku každému oceľovému profilu napevno priskrutkujte drevený hranol – na každý hranol použite tri skrutky s priebežným závitom (na oboch koncoch a v strede) a zospodu ich zaistite maticou a podložkou. Nakoniec priskrutkujte na hranoly vodorovné drevené dosky – každú dosku upevnite na hranol vždy dvoma samoreznými vrutmi so zapustenou hlavou. Používajte nehrdzavejúci spojovací materiál. Ak chcete zabrániť zosiveniu dreva, ošetrite ho tenkovrstvovou (napúšťacou) lazúrou. Ideálne je použiť lazúru 2 v 1, ktorá slúži zároveň ako napúšťadlo a chráni drevo aj pred hubami či zmodraním.

Garáž s drevenou dekoráciou

Detail drevenej dekorácie

Aké kvetináče sú na zavesenie najlepšie?

Výhodou plastových závesných kvetináčov je nízka hmotnosť, veľký výber štýlov a tiež to, že zemina v nich nepresychá tak rýchlo ako v hlinených či terakotových nádobách. Iste, ak preferujete prírodné materiály, nádoby z pálenej hliny (terakoty) vám zrejme zídu na um ako prvé, no keďže hlinené kvetináče majú vyššiu hmotnosť, je istejšie, ak stoja bezpečne na zemi či na polici. Na zavesenie budú omnoho lepšou prírodnou voľbou ratanové kvetináče vybavené hákmi. V ponuke nájdete napríklad vonkajšie hrantíky upletené z ratanových prútov podobne ako košíky, ktoré sú zvnútra chránené PE fóliou. Majú pôvabný vidiecky vzhľad a sú ako stvorené na pestovanie byliniek či kvetov.

Pokiaľ ide o zavlažovanie, rastliny v terakotových kvetináčoch treba polievať najčastejšie, pretože v tomto priedušnom materiáli presychá zemina najrýchlejšie. Naopak, najmenej práce budete mať so saozavlažovacími kvetináčmi. Ich konštrukcia s dvojitým dnom zabraňuje ako preschnutiu, tak aj nebezpečnému premokreniu substrátu, takže ich môžete bez obáv polievať „do zásoby“.