Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Veľké porovnanie: drevená, murovaná a montovaná garáž. Ktorú si vyberiete vy?

Vchod do murovanej garáže
Publikované 07.09.2021 12:50

Vyberáte si záhradnú stavbu? Vŕta vám v hlave – montovaná či murovaná garáž? Drevený, murovaný alebo oceľový záhradný domček? Dnes sa pozrieme na to, ako si dané druhy záhradných stavieb vedú v jednotlivých disciplínach – vzhľad, použité materiály a technológie, rýchlosť a náročnosť výstavby, ekologický pohľad, vykurovací potenciál a, samozrejme, cenový rozdiel.

1. VZHĽAD

Tvárme sa, že prvé, čo vás zaujíma je vzhľad. Ani do vašej polovičky ste sa nezahľadeli iba kvôli jej krásnej duši, či? Ako chcete, aby vyzerala vaša garáž/záhradný domček?

  1. Útulne a prirodzene. Drevená stavba má svoju charakteristickú vizáž. Nehodí sa všade, zato má svoje príznačné miesta (napr. domček na strome).
  2. Tradične bez predsudkov. Murovaná stavba je klasika. Jej flexibilita spočíva v tom, že sa hodí k zateplenému modernému i staršiemu murovanému domu.
  3. Moderne a nadčasovo. Moderný dizajn montovaných stavieb si viete prispôsobiť farbou omietky a typom strechy. K starším domom ale až tak úplne neladí.

2. MATERIÁLY A TECHNOLÓGIE

Drevo, murivo alebo oceľový plech? Čo vyhrá boj o najtrvácnejší materiál, ktorý si nevyžaduje údržbu? Aké sú výhody a nevýhody jednotlivých druhov stavieb?

DREVO

Nádherný, aj keď horľavý materiál, pri ktorom starostlivosť nikdy nekončí. Drevo si žije svojím vlastným životom a niekedy v ňom žije ďalší život. Konkrétne škodcovia. Výdrž dreva závisí od typu dreviny, od toho, čím je naimpregnované, a tiež, ako často sa oň staráte. Tvrdšie drevo je na výrobu stavebných prvkov určite lepšie z pohľadu stability. No nie už tak veľmi z hľadiska ceny. Zároveň je drevo náchylné na výkyvy počasia – cez leto sauna a v zime mraznička. Napriek všetkým jeho nedostatkom je drevo nezameniteľný prírodný materiál, ktorého krása spočíva v jednoduchosti.

MÚRY

Vyznačujú sa svojou pevnosťou. Tá ale vždy závisí od materiálu, z ktorého je murovaná stavba postavená. Čo sa skrýva pod omietkou? Spravidla platí, čím lacnejší materiál, tým nižšia kvalita. Najlepší stavebný materiál na murovanú garáž/záhradný domček je pálená tehla klasicky spojená maltou, prípadne špeciálnou penou. Na výstavbu sa však využíva tiež lacnejší pórobetón (niektorým známy aj ako Ytong či Profix). Vyrába sa buď z kremičitého piesku, alebo elektrárenského popolčeka. Pórobetón je lacnejší, ale zároveň nie je taký pevný. Pri nesprávne postavených murovaných stavbách vzniká riziko zlého prúdenia vzduchu, s čím sa potom spája vlhkosť a vznik plesní. Čo sa však pevnosti týka, tak staré dobré tehlové stavby nič neprekoná. Sú „večné“.

PLECH

Už to nie je to, čo bývalo. Pamätáte sa na staré plechové búdy? Vďaka moderným technológiám sa z nich vykľulo v podstate bezúdržbové moderné riešenie. Steny sú tenšie, a tak vzniká viac úložného priestoru na rovnakej výmere, než keby ste na danom mieste vybudovali murovanú stavbu. Oceľové montované garáže a domčeky vyrábame z certifikovaných materiálov najmodernejšími technológiami. Plechové profily sú dostatočne stabilné, nedeformujú sa, odolajú škodcom, plesni, počasiu a dokonca aj ohňu. Avšak ak montovanú stavbu nezateplíte, v lete ju napadne horúčava, v zime zase mráz.

VYKUROVACÍ POTENCIÁL

S materiálom sa spája aj potenciál na vykurovanie. Ak chcete garáž na parkovanie staršieho auta alebo záhradný domček iba ako sklad záhradného náradia, pravdepodobne ich nebudete chcieť zatepliť. V tomto smere vám postačia drevené stavby.

Pokiaľ chcete, aby steny udržali teplo dlhšie, odporúčame vám murovanú či montovanú (ale určite) zateplenú garáž. To, ako rýchlo sa vykúri, následne závisí od zdroja tepla.

RÝCHLOSŤ A NÁROČNOSŤ VÝSTAVBY

Kto bude najrýchlejší? Ten, kto na vašu záhradu prinesie najjednoduchšiu skladačku.

Nuž, chlapi s tehlami a miešačkou to asi nebudú. Niekoľko týždňov až mesiacov budú pravidelne chodiť okolo vášho domu a murovať garáž či domček. Pravdepodobne pritom narobia dostatočný neporiadok, aby ste ešte týždne mali čo upratovať.

Drevené a plechové montované garáže a domčeky sú postavené oveľa rýchlejšie. Oceľová garáž, ktorá pritom vyzerá ako murovaná, môže na vašej záhrade stáť už za niekoľko hodín. Bez zbytočného odpadu. A tu už prichádza…

EKOLOGICKÝ ASPEKT

Pokiaľ je pre vás ekologické kritérium to najdôležitejšie, uistite sa, odkiaľ pochádza materiál, ale aj čím je spájaný a lepený dokopy.

Drevo je síce obnoviteľný zdroj, ale nezabúdajme na príliš rýchle vyrubovanie lesov. Zároveň sú prípravky na impregnáciu a spájacie lepidlá veľmi často chemického pôvodu. Na druhej strane môžete drevené stavby po ich dožití znovu použiť, minimálne na vykurovanie.

Rovnako sú recyklovateľné aj jednotlivé súčasti montovaných stavieb. Pri výrobe ocele však vzniká odpad. Našťastie, na stavbu sa využíva presné množstvo komponentov, a tak aspoň pri jej výstavbe neostáva takmer žiadny odpad.

Z hľadiska ekológie je najhorším rozhodnutím stavba múrov. Ich trvácnosť je v tomto smere proti nim. Murovaná stavba si vyžaduje množstvo materiálu i chémie a nedá neskôr produktívne použiť na iné účely. Väčšinou chátra a napokon ju niekto musí zbúrať. A čo potom s tým?

CENOVÝ ROZDIEL

Na základe nášho prehľadu o cenách vás garáž pre jedno auto vyjde nasledovne. Ceny drevených garáží sa pohybujú od 600-700,€ s DPH/m2. Ceny montovaných oceľových garáží s hotovou omietkou sa hýbu v rozmedzí 250-300,€/m2. No a napokon ceny murovaných stavieb vás asi neprekvapia. Zaplatíte od 600-800,€ m2 za jednoduchú garáž pre jedno auto.

Napriek všetkým tým vyčerpávajúcim informáciám, ktoré sme vám poskytli, rozhodujúcim kritériom by mala byť kvalita dodávateľa – firmy, ktorá vám záhradnú stavbu postaví. Choďte na to cez referencie od skutočných zákazníkov!

Zdroj (Source):
Fotobanka GARDEON