Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Zaujímavé miesta v Turci: 5 dôvodov, prečo v zime navštíviť Turiec

Turčianská Kotlina
Publikované 07.01.2021 10:00

Medzi Oravou na severe a Pohroním na juhu, Ponitrím na západe a Liptovom na východe leží Turiec, ktorého historickým centrom je mesto Martin. Turčianskou kotlinou, obkolesenou svahmi Malej a Veľkej Fatry, Kremnickými vrchmi a pohorím Žiar, preteká rieka Turiec, ktorá sa vlieva do Váhu kúsok pred Strečnianskou tiesňavou. Prosto hory, nádherná príroda a romantika. A čo ešte?

1 Lyžovačka

Tá je v okolí Martina jednoducho skvelá! Na Martinských holiach priamo nad mestom je asi najznámejšie tunajšie stredisko – Winter Park Martinky, kde zimná sezóna trvá niekedy až do mája. Martinky sú priam povestné množstvom prírodného snehu, výbornými lyžiarskymi podmienkami a naozaj úžasným výhľadom na Martin a okolité hory.

Winter Park Martinky

Na 12 zjazdovkách si tu môžete zalyžovať aj zasnowboardovať naozaj do sýtosti, a ak by vám to nestačilo, k dispozícii sú aj bežecké trate a snowkiting. Ak vás od lyžovačky na Martinkách predsa len odradí trochu adrenalínový prístup (po jednosmernej ceste, ktorou sa chodí doobeda iba smerom hore a poobede iba dolu, a bez reťazí ju bežné auto nezvládne), môžete si vybrať niektoré z príjemných stredísk, vzdialených od Martina len asi 12 km – Snowland vo Valčianskej doline v Malej Fatre, alebo Jasenskú dolinu vo Veľkej Fatre. 

2 Zimná turistika

Turiec, to sú hory, a hory, to je turistika. Či ste zdatný turista alebo nadšený začiatočník, v pohoriach, ktoré lemujú Turčiansku kotlinu, si určite nájdete trasu primeranej náročnosti. A ak by ste si chceli v zime vyskúšať aj niečo iné než klasický trekking, skúste snežnice. Sú perfektnou zimnou alternatívou v čase, keď hory a chodníky prikryje biela snehová perina, a to bez ohľadu na váš vek či predošlé skúsenosti.

Turčianská Kotlina

Zasnežené hory ponúkajú množstvo skvelých možností aj na skialpinizmus – začiatočníci si môžu zvoliť napríklad nenáročný skialpový výstup na tiahly vrchol Veľkej Lúky, ktorá je najvyšším vrchom Lúčanskej časti Malej Fatry, výzvou pre zdatných nadšencov zimných športov je dvojdňový prechod hrebeňa Veľkej Fatry z Ružomberka na chatu pod Borišovom. Ak sa vydarí počasie, nádherné výhľady si užijete v oboch prípadoch.

3 Relax a wellness

Po fyzickej aktivite na čerstvom horskom vzduchu si určite zaslúžite poriadny relax v saune alebo príjemne teplej vode. Hotely a penzióny v regióne ponúkajú vlastné wellness centrá so saunami, vírivkami či masážami, no v Turci sú aj skutočne liečivé pramene – tunajšia termálna minerálna voda obsahuje veľké množstvo minerálnych látok (jej mineralizácia patrí k najvyšším nielen na Slovensku), vďaka čomu má preukázateľné liečivé účinky.

SPA & AQUAPARK v Turčianských Tepliciach

Môžete si ju užiť v Termálnych kúpeľoch Turčianske Teplice, ale aj v unikátnom Spa&Aquaparku. Ten je rozdelený na dve časti – areál aquaparku s termálnou vodou, v ktorom nechýbajú rôzne atrakcie, šmykľavky, tobogány či vírivka, a pokojnejšiu zónu SPA s liečivou termálnou minerálnou vodou. Takže to svoje si tu nájde naozaj každý.

4 Ľudová architektúra

Učarovali vám romantické drevenice? Na jednom mieste ich nájdete najviac v Múzeu slovenskej dediny v Martine, ktoré je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. Na viac ako 15 hektároch je tu takmer 150 stavieb, ktoré približujú tradičnú ľudovú architektúru z Oravy, Liptova, Kysúc a Turca, a tiež bývanie a život na dedine koncom 19. a začiatkom 20. storočia.

Múzeum Slovenskej Dediny v Martine

V prírodnom areáli sú postavené celé roľnícke usadlosti s obytnými a hospodárskymi budovami, technické či sakrálne stavby, z ktorých časť je zariadená a ich interiér je prístupný pre návštevníkov. V historickej krčme z Oravskej Polhory môžete ochutnať tradičné jedlá a múzeum usporadúva aj rôzne akcie a kultúrne podujatia s vystúpeniami folklórnych súborov, jarmokmi a inými programami, ktoré približujú tradície a život na dedinách v minulosti.

5 Výtvarné umenie

Ak patríte k milovníkom výtvarného umenia, mali by ste si v Turci naplánovať dve dôležité zastávky, spojené so slovenskou výtvarnou modernou – Turčiansku galériu v Martine a Galériu Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach. Zaujímavým zážitkom je najmä galéria v rodnom dome Mikuláša Galandu (1895 – 1938), ktorý stojí v peknom prostredí neďaleko kúpeľného parku.

Galéria Mikuláša Galandu

Galanda bol priekopníkom moderného umenia na Slovensku a patrí k našim najvýznamnejším maliarom. Okrem maľby a grafiky sa venoval aj knižnej ilustrácii, za ktorú získal ešte za svojho života aj medzinárodné uznanie – striebornú medailu na Svetovej výstave v Paríži v roku 1937.

Keď budete spoznávať Turiec, zastavte sa aj v Turčianskom Ďure. Práve tu môžete navštíviť moderné sídlo našej rodinnej firmy, ktoré sme dokončili v roku 2019. Dnes tu má Gardeon najväčšie a najmodernejšie výstavné centrum montovaných garáží a záhradných domčekov na Slovensku – tu si môžete naše produkty detailne pozrieť aj ohmatať.

Showroom GARDEON

Zdroj (Source):
fotobanka GARDEON
https://www.onthesnow.sk/
https://www.flog.pravda.sk/
https://aquapark.therme.sk/
https://http://www.skanzenmartin.sk/
https://www.northslovakia.com/