Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

5 nápadov, ako využiť záhradný domček 

Veľká záhrada s Gardeon záhradným domčekom a prístreškom
Publikované 01.09.2023 10:00

Premýšľate, čím záhradu spestriť a zároveň prakticky využiť? Záhradné domčeky môžu mať na záhrade funkciu nielen rýdzo praktickú, ale aj estetickú. Aj obyčajný plechový domček s troškou šikovnosti dokonale zakomponujete do záhrady. Na Favi nájdete všetky typy záhradných domčekov na jednom mieste, ľahko a rýchlo tak vyberiete taký, ktorý padne vašej záhrade ako uliaty.

Záhradné domčeky musia v prvom rade do záhrady perfektne zapadnúť a nepôsobiť v nej rušivým dojmom. Pred samotným výberom sa preto zamyslite, kam domček umiestnite. Drevené modely pristanú každej záhrade, k tým plastovým alebo hliníkovým potom stačí zasadiť plazivé trvalky, ako je napríklad brečtan alebo vistéria, vďaka ktorým po čase domček dokonale splynie s okolím.

Oáza pokoja

Chýba vám na záhrade tienené miesto, kam sa schováte počas horúcich i daždivých dní? Drevený záhradný domček hravo premeníte v dokonalú oázu pokoja. Stačí si dať len trošku záležať pri výbere vybavenia, pridať pár vankúšov, pohodlné kresielka alebo vonkajšie koberce a je hotovo. Pokiaľ do domčeka necháte zaviesť elektrinu, skvele poslúži aj ako záložná izba pre nečakaných hostí.

Vonkajšie kuchyne

Túžite po záhradnej kuchyni, ale limituje vás rozpočet? Záhradný domček zaobstaráte oveľa lacnejšie, a navyše v ňom budete mať všetky vaše kuchárske nevyhnutnosti schované pred rozmarmi počasia. Vnútro stačí doplniť drevenou doskou a policami, so štipkou zručnosti si môžete pomocou paliet vybudovať kuchynskú linku na mieru. Taký domček je ideálny postaviť do závetria, kde môžete grilovať takmer za každého počasia.

Tip Favi: O príjemné posedenie vedľa záhradného domčeka sa postará ochranná trojuholníková tieniaca plachta. Ľahko ju pripevníte k stromom či priamo streche domčeka.

Schová sa do neho drevo aj náradie

Kovové a plastové domčeky sú maximálne odolné a úplne bezúdržbové. Skvele vám poslúžia nielen pre úschovu náradia a záhradného náčinia, ale napríklad aj bicyklov, lyží alebo zásob dreva do krbu. Sú typické veľmi jednoduchou montážou, ktorú zvládnete aj sami. Počítajte však s tým, že majú o niečo horšiu stabilitu. Obzvlášť dôležité je preto nájsť im na záhrade vhodné miesto s pevnou a dobre vyrovnanú plochou.

Tip Favi: K niektorým modelom si potom môžete prikúpiť príslušenstvo, ako sú napríklad regály, lišty alebo okná.

Detské kráľovstvo

Snáď každé malé dieťa túži po vlastnom bunkri, kde bude môcť spriadať plány na všetky veľké dobrodružstvá. A malé drevené domčeky sú pre to ako stvorené. Do záhrady perfektne zapadnú a pre deti sa stanú výsostným územím, ktoré majú len a len pre seba. K niektorým modelom môžete navyše prikúpiť aj hojdačky, šmykľavky alebo iné doplnky, ktoré domček premení v hotové detské kráľovstvo.

Tip Favi: Drevené domčeky natrite aspoň raz za rok vhodným ochranným náterom. Predĺžite tým ich životnosť aj pekný vzhľad.

Fotografie: GARDEON