Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

Bylinky po celý rok: Ako sušiť a skladovať bylinky na celú zimu?

Rôzne sušené bylinky na drevených podnosoch.
Publikované 04.09.2024 15:30

Zásobte sa bylinkami, ktoré môžete využiť počas celého roka. Vďaka týmto radám bude sušenie bylín hračka a stane sa vašou každoročnou tradíciou.

Kto by nechcel mať doma vlastnú záhradku plnú čarovných byliniek, ktoré môžete použiť v kuchyni, na výrobu domácich kozmetických prípravkov alebo dokonca ako dekoráciu? Sušenie a skladovanie bylín je skvelý spôsob, ako si tieto malé poklady prírody uchovať po celý rok. V tomto článku sa dozviete, prečo by ste mali bylinky sušiť, ako na to, ktoré bylinky sú na sušenie najvhodnejšie a ako ich najlepšie skladovať. Tiež sa pozrieme na rôzne spôsoby ich využitia v kuchyni, čajoch, kozmetike a dokonca aj ako dekorácie. Tak sa pohodlne usaďte a pripravte sa stať sa majstrom v sušení a skladovaní bylín!

Prečo sušiť a skladovať bylinky?

Sušenie a skladovanie bylín je starodávna prax, ktorá prežila stáročia. Nie je nič lepšie ako otvoriť pohár sušených byliniek a cítiť tú intenzívnu vôňu, ktorá vás okamžite prenesie na letnú záhradu plnú života a farieb. Sušenie bylín je jednoduchý a efektívny spôsob, ako zachovať ich chuť, arómu a liečivé vlastnosti na dlhšiu dobu. Nie je to len o zachovaní vône a chuti, ale aj o zabezpečení dostupnosti liečivých vlastností rastlín po celý rok.

Výhody sušených bylín oproti čerstvým

Čerstvé bylinky sú skvelé, no majú svoje nevýhody. Rýchlo sa kazia a nie vždy sú po ruke, keď ich najviac potrebujete. Na druhej strane, sušené bylinky majú dlhšiu trvanlivosť, sú ľahko dostupné a ich chuť je často koncentrovanejšia. Navyše, sušené bylinky zaberajú menej miesta a sú praktickejšie na skladovanie. Keď máte sušené bylinky, môžete si byť istí, že budete mať po ruke zásobu chutí a vôní pre vaše kulinárske experimenty bez ohľadu na ročné obdobie.

Ktoré bylinky sa hodia na sušenie?

Nie všetky bylinky sú vhodné na sušenie. Niektoré, ako napríklad bazalka, strácajú svoju chuť a arómu. Naopak, bylinky ako mäta, levanduľa, rozmarín, oregano a tymián sú na sušenie ideálne, pretože si zachovávajú svoju intenzívnu chuť a vôňu. Tieto bylinky sú veľmi populárne v domácich záhradách a ich sušenie zabezpečí, že budete mať vždy po ruke zásobu týchto cenných prísad.

Zber bylín

Predtým, než sa pustíte do samotného sušenia, budete musieť bylinky pozbierať. Ak chcete, aby si zachovali čo najviac živín a esenciálnych olejov, pozorne čítajte ďalej.

Kedy je najlepší čas na zber bylín?

Bylinky by ste mali zbierať v čase, keď sú listy ešte mladé a čerstvé. To isté platí aj pre kvety – najlepšie je ich zbierať na začiatku kvitnutia. Najvhodnejším obdobím na zber bylín je preto leto, kedy sú bylinky v aktívnom raste.

S procesom sušenia by ste mali začať čo najskôr po zbere, aby ste zabezpečili najvyššiu kvalitu. V košíku, do ktorého ste bylinky zbierali, by nemali zostať dlhšie ako hodinu, aby sa nezaparili a nestratili svoje cenné látky.

Kedy zbierať jednotlivé časti byliniek?

 

– Kvety: Na začiatku kvitnutia

– Listy: Najlepšie pred alebo hneď po kvitnutí

– Korienky: Na jar alebo na jeseň

– Plody: Počas ich dozrievania

Pred začiatkom sezóny je užitočné naplánovať si, ktoré bylinky a ktoré časti rastlín chcete zbierať. Pri plánovaní zohľadnite ich rastové cykly, aby ste si mohli pripraviť približný čas na zber. Bylinky môžu kvitnúť v rôznych obdobiach, takže je dôležité odsledovať, kedy presne sú pripravené na zber, aby ste nepremeškali ten najvhodnejší okamih.

Okrem sledovania rastových cyklov by ste mali brať do úvahy aj fázy mesiaca. Mnohí bylinkári sa riadia zásadou, že pri dorastajúcom mesiaci je najlepší čas na zber nadzemných častí rastlín, zatiaľ čo pri ubúdajúcom mesiaci je vhodné zbierať korene a podzemky.

Najlepší čas na zber bylín je ráno, po vyschnutí rosy, ale predtým, než slnko úplne zasiahne rastliny. V tomto čase sú bylinky najviac aromatické a obsahujú najvyššiu koncentráciu esenciálnych olejov. Zber byliniek v tomto čase zabezpečí, že si zachovajú svoju maximálnu chuť a arómu, čo je kľúčové pre ich následné sušenie a skladovanie.

Nájdenie ideálneho času na zber kvetov si vyžaduje určitú prax. Ak bylinky zbierate ešte pred vrcholom kvitnutia, niektoré dôležité látky môžu z rastliny počas dozrievania zmiznúť. Naopak, ak ich zbierate po odkvitnutí, bylinky môžu stratiť svoje liečivé vlastnosti. Naučiť sa rozoznať, kedy sú bylinky v najlepšej kondícii, si vyžaduje dlhodobé pozorovanie prírody.

Starostlivosť o korene pred sušením

Korene vždy pred sušením dôkladne umyte (ak je to potrebné, aj vyčistíte kefkou), rozrežete napoly a potom ich už usušíte štandardným spôsobom ako zvyšok rastliny. Korene môžete tiež zomlieť na mlynčeku na mäso a usušiť pomletú drvinu, čo je rýchlejšie a zabraňuje to plesniveniu. Pri sušení koreňov je potrebné ich pravidelne obracať.

Ako správne zbierať bylinky?

Zbierajte bylinky čistými rukami, v rukaviciach a ak ich netrháte, vždy použite dostatočne ostré nožnice. Snažte sa zbierať len zdravé, nepoškodené listy a kvety. Zbierajte ich postupne, aby ste rastliny neoslabili a umožnili im opäť narásť. Je dôležité, aby ste bylinky príliš nevystresovali tým, že z nich naraz odoberiete príliš veľkú časť, pretože to môže oslabiť rastlinu a znížiť kvalitu budúcich zberov.

Čo robiť s nazbieranými bylinkami?

Nazbierané bylinky jemne umyte pod studenou vodou, aby ste odstránili nečistoty a prípadný hmyz. Potom ich osušte papierovými utierkami alebo ich nechajte uschnúť na vzduchu. Tento krok je dôležitý, pretože čisté bylinky budú lepšie sušené a skladované, čím sa predchádza plesniam a iným problémom.

Sušenie bylín

Keď už máte bylinky nazbierané, umyté a pripravené, je čas pustiť sa do samotného sušenia. Pozrite si rôzne metódy sušenia bylín:

Sušenie na vzduchu

Sušenie na vzduchu je najjednoduchší a najprirodzenejší spôsob. Zviažte bylinky do malých zväzkov a zaveste ich na suché a tmavé miesto. Môžete ich tiež rozložiť na sieť alebo papierové utierky. Ak tak urobíte, nezabudnite ich dobre zaťažiť, aby vám ich nerozfúkal vietor. Tento spôsob sušenia môže trvať niekoľko dní až týždňov, v závislosti od typu bylinky a podmienok sušenia. Uistite sa, že miesto, kde sušíte bylinky, je dobre vetrané, aby sa zabránilo vzniku plesní.

Sušenie v rúre

Rúru nastavte na najnižšiu teplotu (okolo 40-50 °C). Rozložte bylinky na plech pokrytý papierom na pečenie a sušte ich s pootvorenými dvierkami, aby mohla odchádzať vlhkosť. Tento spôsob je rýchlejší ako sušenie na vzduchu, ale vyžaduje pravidelnú kontrolu, aby sa bylinky neprehriali a nestratili svoje esenciálne oleje. Dĺžka sušenia sa pohybuje od niekoľkých hodín do jedného dňa.

Sušenie v sušičke potravín

Sušička potravín je efektívny spôsob sušenia bylín, najmä ak ich máte veľa. Nastavte ju na nízku teplotu a sušte bylinky až do úplného vyschnutia. Sušička zabezpečuje rovnomerné sušenie a minimalizuje riziko vzniku plesní. Tento spôsob je obzvlášť vhodný pre tých, ktorí sušia veľké množstvo bylín naraz.

Tipy na efektívne sušenie bylín

  • Uistite sa, že bylinky sú rovnomerne rozložené a nie sú príliš nahustené.
  • Pravidelne ich kontrolujte, aby ste predišli plesniam.
  • Sušte bylinky v tmavom a dobre vetranom prostredí.
  • Neprekračujte teplotu odporúčanú pre daný typ sušenia, aby ste nezničili esenciálne oleje v bylinkách.

Ako zistiť, či sú bylinky usušené

Sušené bylinky by mali byť krehké a ľahko sa drviť medzi prstami. Ak sú stále pružné alebo vlhké, potrebujú ešte trochu času. Dobre usušené bylinky by mali mať zachovanú svoju farbu a vôňu, čo je znakom toho, že si zachovali svoje účinné látky.

Konkrétne typy byliniek na sušenie a ich účinky

Každá bylinka má svoje jedinečné vlastnosti a spôsob využitia. Pozrite si najčastejšie používané bylinky, ktoré vám poskytnú širokú škálu možností použitia v kuchyni, aj pri riešení zdravotných problémov.

Mäta

Mäta je skvelá na upokojenie žalúdka, osvieženie dychu a má aj chladivé účinky. Je ideálna na sušenie, pretože si zachováva svoju intenzívnu vôňu a chuť. Sušená mäta je vynikajúca na prípravu čajov a do osviežujúcich nápojov. Oceníte ju aj v niektorých typoch exotických kuchýň.

Levanduľa

Levanduľa pomáha pri nespavosti, úzkosti a strese. Je tiež vynikajúca na kozmetické účely, napríklad na výrobu levanduľových vrecúšok do šatníkov alebo prísad do kúpeľa. Sušená levanduľa si zachováva svoju krásnu vôňu a farbu, čo ju robí ideálnou na dekoratívne účely.

Rozmarín

Rozmarín stimuluje obehový systém, zlepšuje pamäť a koncentráciu. Má silné antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, čo z neho robí skvelý doplnok do kuchyne aj do domácich liečiv. Sušený rozmarín je vynikajúci na prípravu marinád, pečených jedál a bylinných čajov.

Oregano

Oregano má antiseptické a antibakteriálne vlastnosti a je veľmi obľúbené v stredomorskej kuchyni. Sušené oregano si zachováva svoju silnú chuť a vôňu, je preto ideálnym doplnkom do omáčok, polievok a marinád. Oregano tiež podporuje trávenie a má protizápalové účinky.

Tymián

Tymián je silný antioxidant, podporuje imunitný systém a pomáha pri liečbe kašľa a nachladnutia. Sušený tymián je skvelý na prípravu bylinných čajov, polievok a dusených jedál. Má výraznú arómu a chuť, ktorá dodáva jedlám charakteristický, zemitý tón. Tymián je tiež známy svojimi antiseptickými vlastnosťami, je preto užitočný aj v domácich liečivách a kozmetických prípravkoch.

Repík lekársky

Repík lekársky je známy svojimi liečivými vlastnosťami, najmä pri liečbe kožných problémov a zápalov. Má protizápalové, antibakteriálne a hojivé účinky. Sušený repík je vynikajúci na prípravu čajov a obkladov, ktoré pomáhajú pri hojení rán a upokojení podráždenej pokožky.

Jastrabina lekárska

Jastrabina lekárska je tradične používaná pri liečbe cukrovky a na znižovanie hladiny cukru v krvi. Má tiež diuretické a protizápalové účinky. Sušená jastrabina sa používa na prípravu čajov, ktoré môžu pomôcť pri regulácii hladiny cukru a zlepšení celkového zdravia.

Valeriána lekárska

Valeriána lekárska je známa svojimi upokojujúcimi účinkami a je často používaná na liečbu nespavosti a úzkosti. Sušený koreň valeriány je ideálny na prípravu čajov a tinktúr, ktoré môžu pomôcť pri relaxácii a zlepšení kvality spánku.

Nechtík lekársky

Nechtík lekársky má silné protizápalové a hojivé vlastnosti. Používa sa pri liečbe kožných problémov, ako sú popáleniny, rezy a vyrážky. Sušené kvety nechtíka sú vynikajúce na prípravu mastí, tinktúr a čajov, ktoré podporujú hojenie pokožky a znižujú zápaly. 

Žihľava

Žihľava je známa svojimi mnohými zdravotnými výhodami. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov a minerálov, ako sú vitamín C, železo a vápnik. Sušená žihľava je skvelá na prípravu čajov, ktoré podporujú imunitný systém, zlepšujú trávenie a pomáhajú pri detoxikácii organizmu. Okrem toho sa môže používať aj ako prírodný kondicionér na vlasy, ktorý podporuje ich rast a zlepšuje zdravie pokožky hlavy. Pri zbere žihľavy buďte opatrní a použite rukavice, aby ste sa vyhli popŕhleniu. Najlepšie je zbierať ju na jar, keď sú listy mladé a plné živín.

Skladovanie bylín

Po usušení bylín by ste ich samozrejme mali aj správne uskladniť. Nasledujúce informácie vám pomôžu, aby vám vydržali bezproblémovo čo najdlhšie. 

Vhodné nádoby na skladovanie bylín

Najlepšie sú sklenené nádoby s tesným uzáverom, ktoré chránia bylinky pred vlhkosťou a svetlom. Alternatívou môžu byť keramické alebo nerezové nádoby. Dôležité je, aby nádoby boli čisté a suché pred tým, ako do nich uložíte sušené bylinky. Plasty by sa mali používať iba vtedy, ak sú potravinárskej kvality a bez BPA, pretože niektoré plasty môžu absorbovať vône a oleje z bylín.

Ako správne skladovať sušené bylinky

Skladujte bylinky na chladnom, tmavom a suchom mieste. Vyhnite sa priamemu slnečnému svetlu a zdrojom tepla, ktoré môžu znížiť ich účinnosť. Ideálne je skladovať ich v skrinkách alebo špajzách, kde sú chránené pred vlhkosťou a svetlom. Ak používate sklenené nádoby, uistite sa, že sú nepriehľadné alebo uložené v tme, aby svetlo neovplyvnilo kvalitu bylín.

Dĺžka skladovania sušených bylín

Sušené bylinky majú trvanlivosť zvyčajne 6-12 mesiacov. Po tomto období začnú strácať svoju chuť a účinnosť. Najlepšie je spotrebovať ich čo najskôr, aby ste mohli naplno využiť ich liečivé a chuťové vlastnosti. Ak bylinky začnú strácať farbu alebo vôňu, je čas ich nahradiť čerstvými zásobami.

Môžu sa sušené bylinky skladovať v garáži?

Sušené bylinky sa môžu skladovať aj v garáži, je však potrebné zabezpečiť niekoľko dôležitých podmienok. Ak máte v garáži policový regál alebo iný priestor, ktorý využívate na trvanlivé potraviny, pravdepodobne máte v garáži relatívne stabilnú teplotu. Ideálna teplota na skladovanie byliniek je približne 10 až 21 °C, ktoré sú počas prechodných ročných období pomerne bežné. 

Okrem teploty je potrebné sledovať aj vlhkosť v garáži, ktorá by nemala byť príliš vysoká. Garáž by mala byť suchá, dobre vetraná a samozrejme bez plesní. Z hľadiska priameho slnka je garáž ideálnym miestom na uskladnenie byliniek. Väčšina garáži je chránená pred silným slnkom, ktoré by mohlo ovplyvniť kvalitu byliniek. Uistite sa, že sú bylinky skladované v hermeticky uzavretých nádobách. Bylinky v garáži pravidelne kontrolujte a v prípade navlhnutia ich premiestnite na iné miesto.

V neposlednom rade, v garáži by malo byť čisto, bez prachu, škodcov a samozrejme chemikálií. Ak v garáži skladujete rôzne chemické prípravky, zvážte uskladnenie byliniek na inom mieste, napríklad v záhradnom domčeku alebo v špajzi.

Využitie sušených bylín

Sušené bylinky sú neoceniteľným pomocníkom nielen pri varení a pečení, ale aj pri príprave čajov, výrobe domácej kozmetiky a poslúžia dokonca aj ako dekorácie. Využite ich potenciál naplno a prečítajte si všetky možnosti ako ich zužitkovať.

Varenie s bylinkami

Sušené bylinky sú skvelým prídavkom do polievok, omáčok, marinád a pečiva. Pri varení používajte menšie množstvo sušených bylín, pretože sú koncentrovanejšie ako čerstvé. Napríklad, ak recept vyžaduje jednu lyžicu čerstvých byliniek, postačí vám jedna čajová lyžička tých sušených. Sušené bylinky tiež lepšie uvoľňujú svoju chuť, keď sa pridávajú na začiatku varenia, aby mali čas rozvinúť svoje arómy.

Čaje z byliniek

Bylinkové čaje sú nielen chutné, ale aj zdravé. Stačí zaliať sušené bylinky horúcou vodou a nechať ich lúhovať niekoľko minút. Mäta, levanduľa, tymián a rozmarín sú vynikajúce na prípravu čajov, ktoré môžu pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, nachladnutí alebo ako upokojujúce nápoje pred spaním. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov, používajte čerstvo prevarenú vodu a nechajte bylinky lúhovať pod prikrývkou, aby sa esenciálne oleje neodparili.

Kozmetika s bylinkami

Sušené bylinky môžete použiť na výrobu domácich kozmetických výrobkov, ako sú masti, oleje, balzamy na pery a pleťové vody. Levanduľa je obzvlášť vhodná do kozmetiky vďaka svojim upokojujúcim a antiseptickým vlastnostiam. Rozmarín a tymián môžu byť použité v šampónoch a kondicionéroch pre svoje stimulačné a čistiace účinky. Pri príprave domácich kozmetických výrobkov sa uistite, že používate čisté a suché bylinky, aby ste predišli vzniku plesní a kontaminácii.

Dekorácie s bylinkami

Sušené bylinky sú aj krásne a voňavé dekorácie. Môžete ich použiť do váz, venčekov alebo vonných vrecúšok. Levanduľové vrecúška sú skvelé na osvieženie šatníkov a zásuviek, zatiaľ čo rozmarínové a tymiánové zväzky môžu zdobiť vašu kuchyňu a zároveň byť po ruke na varenie. Sušené bylinky tiež môžu byť súčasťou prírodných sviečok a potpourri, teda voňavých misiek, ktoré dodajú vášmu domovu príjemnú vôňu a atmosféru.

Rady a tipy, ako udržať sušené bylinky aromatické:

  • Skladujte ich v tmavých a vzduchotesných nádobách, aby sa predišlo strate esenciálnych olejov.
  • Držte ich mimo dosahu tepla a vlhkosti, ktoré môžu urýchliť stratu arómy.
  • Nemanipulujte s nimi a neohýbajte ich príliš často, aby si zachovali svoje éterické oleje a aromatické látky.

Riešenie bežných problémov pri sušení a skladovaní bylín

Pri nesprávnom skladovaní sušených bylín vás môže prekvapiť pleseň, prípadne hmyz, alebo stratia svoju výnimočnú arómu. Ako tomu zabrániť?

Pleseň

Pleseň je najčastejším problémom pri sušení bylín. Aby ste predišli plesniam, uistite sa, že bylinky sú úplne suché pred tým, než ich uskladníte. Skladujte ich v suchých a dobre vetraných priestoroch. Ak zistíte, že sa na vašich bylinkách objavila pleseň, okamžite ich vyhoďte, aby sa zabránilo šíreniu plesní na ostatné zásoby.

Strata arómy

Ak vaše bylinky strácajú arómu, môže to byť spôsobené nesprávnym skladovaním. Uistite sa, že nádoby sú vzduchotesné a skladované na tmavom mieste. Ak používate plastové nádoby, zvážte prechod na sklenené alebo keramické, ktoré lepšie uchovávajú vôňu bylín.

Hmyz

Hmyz môže byť problémom pri skladovaní bylín, najmä ak sú skladované v nesprávne uzavretých nádobách. Pred skladovaním nádoby dôkladne umyte a osušte. Používajte nádoby s tesnými uzávermi a pravidelne kontrolujte vaše zásoby. Môžete tiež použiť prírodné odpudzovače hmyzu, ako sú sušené citrusové šupky alebo klinčeky, ktoré umiestnite medzi nádoby s bylinkami.

Bezpečnostné pokyny pri práci s bylinkami

  • Pred použitím byliniek sa uistite, že sú správne identifikované a že nie sú kontaminované chemikáliami alebo inými nečistotami.
  • Pri sušení a skladovaní dbajte na čistotu, aby ste predišli kontaminácii a vzniku plesní.
  • Pri používaní byliniek na liečebné účely sa vždy poraďte s odborníkom, najmä ak máte alergie alebo užívate lieky.

Sušenie a skladovanie bylín je skvelý spôsob, ako využiť ich benefity po celý rok. Či už ich používate v kuchyni, v kozmetike alebo ako dekoráciu, sušené bylinky prinášajú do vášho života kus prírody a zdravia. S trochou starostlivosti a správnymi technikami môžete mať neustále po ruke zásobu voňavých a liečivých bylín. Tak neváhajte a začnite so sušením svojich obľúbených byliniek ešte dnes! Okrem toho, že vám to ušetrí peniaze, bude to aj zábavný a uspokojivý proces, ktorý vás spojí s prírodou a poskytne vám zásoby cenných rastlinných produktov na celý rok.