Ikona telefónu +421 43 455 53 33 Po - Pia 7:30 - 17:00
Ikona shopu Vyskúšajte náš
e-shop »

4 kroky, ako navrátiť šarm vášmu záhradnému domčeku

Drevený záhradný domček na náradie v bielej farbe
Publikované 23.10.2017 19:25

Už dávno ste doň nevkročili. Váš záhradný domček, prípadne garáž, vyzerá ako dávno opustená kôlňa obrastená rastlinami. Skrýva mnoho haraburdia, ale aj pokladov, o ktorých ste možno netušili. Funkčné i zhrdzavené náradie, hnojivo, malta a staré laty, nefunkčné spotrebiče, ale aj starožitný gramofón. Buďte k sebe úprimný, už dávno ste to chceli vypratať, že? Je na čase s tým niečo spraviť. Nenechajte chátrať budovu, ktorá môže byť pre vás užitočná. Dajte jej nový život! Ukážeme vám ako.

Nebolo by perfektné mať priestor len pre seba? Blízko, ale predsa dosť ďaleko od domu. Možno kancelária alebo dielňa. Možno domáce kino, keď k vám prídu kamaráti na návštevu. Ako postupovať? Tieto 4 jednoduché kroky vás povedú na ceste do cieľa.

1. Najnudnejšia, ale najdôležitejšia časť – upratovanie

Poznáte to, ak začnete, máte už akoby polku práce za sebou. A hoci upratovanie je asi tá najzdĺhavejšia časť, je naozaj nevyhnutná. Možno práve vy nájdete skryté poklady, ktoré budete môcť speňažiť. Ľudia vo svojej garáži nájdu napr. strieborný príbor po prababičke alebo starožitný nábytok, ktorý stačí len zreštaurovať. Existujú experti, ktorí vám vedia povedať, akú majú tieto kúsky cenu. A potom existujú tí, ktorí ich vyhľadávajú a kupujú.Záhradné náčinie

Aj keby ste nič vzácne nenašli, zbavte sa nepotrebných krámov. Okupujú váš priestor. Je na čase sa vyrovnať s tým, že ich nepotrebujete a už nikdy ich používať nebudete. Všetko, čo si chcete ponechať sa pri správnej organizácii zmestí späť alebo do pivnice.

2. Oprava alebo prestavba

Teraz, keď je priestor prázdny, zistite, čo všetko treba opraviť. Rozbité okná, nerovná podlaha alebo diery v streche? Ak je váš domček z dreva, pozrite sa, či nehnije, alebo či drevo nie je napadnuté škodcami. Ak je murovaný, overte si statiku stien, a tiež preskúmajte, či nemáte plesnivé steny. Pokiaľ je stavba naozaj v dezolátnom stave, radšej ju zbúrajte.

Môžete postaviť nový drevený alebo dokonca moderný montovaný záhradný domček. Ten vyzerá ako murovaný. Rozdiel je v tom, že bude hotový už za niekoľko hodín. Je taktiež vhodnejší na zateplenie, ak by ste chceli domček využívať celoročne. Popremýšľajte nad tým.

Montáž strešnej krytiny na záhradný domček GARDEON

3. Čo z neho bude až vyrastie?

Počas upratovania a prestavby ste mali dosť času, aby ste vymysleli, aká bude jeho nová identita. Určite máte kopu nápadov. Tak, ktorý to bude? Kancelária, dielňa, domček pre hostí alebo herňa pre vaše deti?

Okrem zateplenia budete pravdepodobne potrebovať aj elektrinu. Zíde sa vám, či už kvôli osvetleniu, kúreniu, ale aj na zapojenie elektroniky, náradia či mini chladničky na pivo. Na túto prácu vám odporúčame zavolať si majstra. Bude to rýchle, odborné a hlavne bezpečné.

4. Vyhrajte sa s interiérom

Maľovanie a zariaďovanie je pre mnohých tá najzábavnejšia časť. Ak nie ste typ kreatívec samotár, poproste vašu polovičku, aby sa zapojila. Prípadne zapojte aj deti. Možno sa vám to nezdá, ale spoločné maľovanie a skladanie nábytku sú chvíle, ktoré zblížia celú rodinu. Deti sa naučia niečo nové a vy sa rozhodne nebudete nudiť. K tomu trochu hudby a robota vám pôjde ako po masle.